Real-time vizualizace povětrnostních vlivů v terénu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Díky obrovskému výpočetnímu výkonu se virtuální realita stává stále pestřejší a dynamičtější. Tato práce si klade za cíl prozkoumat vybrané povětrnostní vlivy v terénu, možnosti jejich simulace a dynamického zobrazení v reálném čase na současných osobních počítačích. Cílem je spíš nalezení dobře vypadajících rychlých aproximací než dokonalý fyzikální model. Je zde rozebráno použití moderních programovatelných GPU nejen pro účely zobrazování, ale také jako velmi silný výpočetní prostředek pro simulaci přírodních dějů. Práce je zaměřena zejména na pohyb vody terénem a její vliv na něj. Jedná se například o tání sněhu, erozi nebo výskyt různých druhů rostlin podle preferované vlhkosti. Pro tyto účely je využito dynamické texturování terénu a algoritmy umožňující rychlou úpravou zobrazované geometrie včetně počítání normál.
Thanks to the increasing computation power the complexity and dynamism of virtual reality is continuously improving. This work aims to examine influences of weather in a landscape and the means to simulate and dynamically visualize them in real time on the current personal computer hardware. The main goal is to find quick well looking approximations rather than a complex physically correct simulation. The work covers using modern programmable GPU not only for visualization but also as a powerful simulation instrument. The main topic is water movement in the terrain and its effects on it like erosion, snow melting and moisture impact on vegetation. This requires dynamic terrain texturing and algorithms supporting fast geometry and normals updates.
Description
Citation
VLČEK, A. Real-time vizualizace povětrnostních vlivů v terénu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
Date of acceptance
2009-06-23
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO