Efektivní algoritmy pro práci s konečnými automaty

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Nedeterministické konečné automaty jsou používány v mnoha oblastech informatiky, mimo jiné také ve formální verifikaci, při návrhu číslicových obvodů nebo pro reprezentaci regulárlních jazyků. Jejich výhodou oproti deterministickým konečným automatům je schopnost až exponenciálně stručnější reprezentace jazyka. Nicméně, tato výhoda může být pozbyta, jestliže je zvolen naivní přístup k implementaci některých operací, jako je na\-pří\-klad test jazykové inkluze dvojice automatů, jehož naivní implementace provádí explicitní determinizaci jednoho z automatů. V nedávné době bylo ale představeno několik nových přístupů, které právě explicitní determinizaci při testu jazykové inkluze předcházejí. Tyto přístupy využívají tzv. antichainů nebo tzv. bisimulace vzhůru ke kongruenci. Cílém této práce je vytvoření efektivní implementace zmíněných přístupů v podobě nového rozšíření knihovny VATA. Vytvořená implementace byla otestována a je až řádově rychlejší v 90% testovaných případů nežli implementace jiné
Nondeterministic finite automata are used in many areas of computer science, including, but not limited to, formal verification, the design of digital circuits or for the representation of a regular language. Their advantages over deterministic finite automata is that they may represent a language in even exponentially conciser way. However, this advantage may be lost if a naive approach to some operations is taken, in particular for checking language inclusion of a pair of automata, the naive implementation of which performs an explicit determinization of one of the automata. Recently, several new techniques for this operation that avoid explicit determinization (using the so-called antichains or bisimulation up to congruence) have been proposed. The main goal of the presented work is to efficiently implement these techniques as a new extension of the VATA library. The implementation has been evaluated and is superior to other implementations in over 90% of tested cases by the factor of 2 to 100.
Description
Citation
HRUŠKA, M. Efektivní algoritmy pro práci s konečnými automaty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Schwarz, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A . Otázky u obhajoby: Je algoritmus 5 převzatý, nebo jste ho navrhnul sám? Mohli být  vaše testy ovlivněny aktivitou ostatních uživatelů serveru merlin.fit.vutbr.cz?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO