Webová aplikace přiřazující pozici pořízení mutimediálních dat na základě času vytvoření

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem bakalářské práce bylo vytvořit webovou aplikaci umožňující nahrávání a následnou lokalizaci fotografií a videosekvencí a jejich zobrazení na mapě. Pozice fotografií má být extrahována z jejich EXIF metadat, pokud EXIF potřebné informace neobsahuje, mají být souřadnice přiřazeny pomocí externího logu GPS přijímače a času pořízení fotografie a poloha fotografií má být zobrazena pomocí bodů na mapě. Videím mají být GPS souřadnice přiřazeny pomocí GPS logu a času poslední modifikace souboru a aplikace má umožňovat zobrazení aktuální polohy a trasy při přehrávání videa. Práce popisuje formáty multimediálních dat a jejich metadat, systém GPS a možnosti využití tohoto systému. Dále se zabývá srovnáním již existujících řešení zabývajících se zobrazováním multimediálních dat na mapě a následně se zaměřuje na návrh a implementaci nové aplikace. V práci je dále popsán postup testování výsledné aplikace a jsou zde shrnuty její požadavky na software a omezení. V poslední závěrečné kapitole se nachází zhodnocení práce a návrh možných rozšíření aplikace do budoucna. Výsledkem práce je funkční webová aplikace umožňující uživateli nahrávat multimediální data, těm následně přiřadit jejich polohu a zobrazovat je na mapě.
The aim of the bachelor thesis is to create a web application which enables uploading and localization of photographs and video sequences and displaying them on the map. The position of photos is to be extracted from its EXIF metadata. If necessary information is not contained in the EXIF metadata, coordinates are to be assigned by use of external log from  GPS receiver and the time of creation of the photo. Location of photo is to be displayed with use of the points on the map. The GPS coordinates are to be assigned to the video with help of external GPS log and time of last modification of the file. The application is to enable displaying actual position and route during video playback. The thesis also describes formats of multimedia data and its metadata, the GPS system and possible ways of using the system. Afterwards existing solutions of localization of multimedia data on the map are compared and consequently it is focused on design and implementation of the new application. The thesis also deals with the process of testing of the final application and summarizes its software requirements and limits. In conclusion achieved solution is evaluated and proposals of future progress of the application are made. The outcome of the thesis is functional web application which enables user to upload multimedia data and subsequently assign their position and display them on the map.
Description
Citation
JURČA, J. Webová aplikace přiřazující pozici pořízení mutimediálních dat na základě času vytvoření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) Ing. Radek Kočí, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-11
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C (dobře). Otázky u obhajoby: Jak si myslíte, že je časté, aby se člověk, natáčející videokamerou, pohyboval a to ještě v takovém rozsahu, aby to bylo GPS schopno rozlišit?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO