ZOO Park Dvůr Králové - generel

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Diplomová práce řeší návrh generelu rozvoje stávajícího areálu zoologické zahrady akciové společnosti ZOO Dvůr Králové nad Labem. Součástí návrhu je dále architektonické řešení nových pavilónů expozic lvů, hyen, dravců (ptačí svět), africké pouště včetně terárií a dále návrh objektu občerstvení pro návštěvníky. U expozičních pavilonů jsou nově navrženy venkovní expoziční výběhy v modelované krajině. Řešení uvedených objektů je dokumentováno ve formě a podrobnostech architektonické studie. V rámci generelu je navržena nejen koncepce venkovních výběhů u jednotlivých pavilonů, ale současně i navazující výběhy kopytníků africké pouště a další sezónní výběhy na sousedících plochách. Řešení zohledňuje komplexní vztahy a interakce mezi jednotlivými expozicemi v zadaném území nejen z hlediska architektonického a estetického pojetí areálu, ale i z pohledu zoologického a provozního. Navržené řešení chápe prostor ZOO jako místo pro chov široké druhové skladby zvířat, vzdělávání návštěvníků, jako místo setkávání, odpočinku a relaxace. Zoologická zahrada je park se specifickou živou expozicí, s vyváženými nároky člověka - návštěvníka na straně jedné a chovaného zvířete na straně druhé. Navržené řešení ZOO citlivě reaguje na okolní krajinu, stávající urbanistické a architektonické řešení místa i na veškeré požadavky zadání. Z provozního hlediska byly při návrhu akceptovány všechny požadavky budoucího uživatele. Plochy a prostory určené veřejnosti, servisní prostory, výběhy a ubikace zvířat jsou navzájem přesně vymezeny a důsledně prostorově i provozně odděleny. Jsou respektovány optimální podmínky pro pohyb zvířat mezi ubikacemi i výběhy. Navržené řešení je velmi bohaté na pestrost prostorů, což se kromě cíleného všestranného využití zvířaty projeví i v bohatosti flóry i fauny a přispěje tak k ekologicky vyšší hodnotě místa. Všem prostorům je společná potřeba dostatečné míry denního světla a přímého oslunění. Celý prostor expozic i okolních přístupových cest je navržen zcela bezbariérově a umožní přístup osobám se sníženou mobilitou. Navržené řešení citlivě rozvíjí stávající místa, je docíleno lepší, snažší a přehlednější dostupnosti. Výraz navrženého řešení pavilonů, výběhů a přístupových cest vychází z motivů africké vesnice. Drobné architektonické měřítko a vzájemná prostorová kompozice jednotlivých hmot nových pavilonů do vzájemně provázaných celků reflektuje typické hmotové členění urbanistických struktur v původních lokalitách chovaných druhů. Pavilony i ubikace zvířat vhodně využívají a doplňují daný prostor v areálu zoologické zahrady a dotvářejí celkový ráz místa v souvislosti se současným urbanistickým řešením ZOO.
The proposal project is designing the development plan of the ZOO in Dvur Kralove nad Labem, as has designed a new exhibition of new lions, hyenas, birds of prey, the African desert and the object of refreshments for visitors. Architectural study addresses the design of objects - pavilions exposure for lions, hyenas, a pavilion with an aviary for birds of prey - bird world, the African pavilion terrarium desert and finally building with a cafe and toilets for the visitors of the ZOO. The proposed approach also runs the individual pavilions, then runs for the lions and hyenas and near runs in the African desert ungulates and seasonal runs. The proposed solution recognizes the zoo premises as a place for keeping large animal species composition, education of visitors, as the meeting place of rest and relaxation. The solution takes into account the complex relationships and interactions between exposures in a given area, not only in terms of architectural and aesthetic approach to the complex, but also in terms of operating and zoological.The zoo is a park with specific exposure to live with a balanced human rights - a visitor to one side and kept the animal on the other.  The proposed solution to the Zoo is sensitive to the surrounding landscape, the existing urban and architectural design and space requirements for any award.  From an operational point of view, the proposal accepted by all the requirements of the future. Areas and facilities for public service facilities, paddocks and animal quarters are each precisely defined and strictly separated geographically and operationally. Are the optimal conditions for the movement of animals between quarters and corral. The proposed solution is very rich in variety of areas, which in addition to the versatility of targeted animals, reflected in the richness of flora and fauna and thus contributing to environmentally high value sites. All spaces is a common need a sufficient level of daylight and direct sunlight. The entire area surrounding the exposure and access roads are designed to completely wheelchair accessible and accessible for persons with reduced mobility. The proposed solution to a sensitive development of existing space is achieved by a better, easier and easier availability. Term solutions proposed pavilions, yards and access roads is based on the themes of African villages. Small scale architectural and mutual spatial composition of individual materials of the new pavilions interconnected units reflects the typical mass breakdown of urban structures in the original locations of breeding species. Pavilions and animal quarters, and appropriately use the added space in the area of ??the zoo and complete the overall character of the place in the context of the current solution to urban zoo.
Description
Citation
HAVLÍK, D. ZOO Park Dvůr Králové - generel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Eva Králová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. arch. Josef Hrabec, CSc. (člen) Ing. arch. Jiří Mikšík (člen) prof. Ing. arch. Ivan Ruller (člen) Ing. Jiří Svoboda (člen)
Date of acceptance
2011-05-30
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO