Kapalné aprotické elektrolyty s obsahem nanočástic oxidů titaničitého a hlinitého

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá měřením elektrické vodivosti kapalných a gelových elektrolytů. V úvodu je popsána kalibrace vodivostní cely. Hlavní část diplomové práce je věnována přípravě a měření kapalných a gelových elektrolytů na bázi LiClO4, LiBF4 a NaClO4 solí, rozpuštěných v PC (propylen karbonát). Do těchto roztoků byly přidány nanočástice (TiO2 a Al2O3). Gelové elektrolyty jsou polymerovány s pomocí komerčního prekurzoru Superacryl (Spofa dental s.r.o.). Cílem práce je pozorování vlivu různých procentuálních zastoupení nanočástic v roztoku (v gelu) na jeho vodivost, jakožto i vliv použité soli v roztoku, na jeho vodivost.
The first part of this diploma thesis is dealing with conductivity of liquid electrolytes. The second part is about third generation gel electrolytes and thein conductivity. The electrolytes were inorganic salts LiClO4, LiBF4 and NaClO4 in an aprotic propylene carbonate (PC) -used as a solvent. Nanosized Al2O3 and TiO2 particles were, proportionally to the sample's volume, added to the both – blend and gel samples in an amount expressed by weight percentage (wt). Both liquid and gel electrolytes contained following amount on nanosorbent: 3,46% wt, 7,17% wt, 10,0% wt and 12,0% wt. The liquid electrolytes were gelled using commercially available precursor Superacryl (Spofa dental s.r.o.).
Description
Citation
TOMEŠ, P. Kapalné aprotické elektrolyty s obsahem nanočástic oxidů titaničitého a hlinitého [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc. (předseda) prof. Ing. Vojtěch Koráb, Dr., MBA (místopředseda) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen) Ing. Miroslav Zatloukal (člen) Ing. Karel Pospíšil (člen)
Date of acceptance
2008-06-11
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s podstatnou částí své závěrečné práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO