Platforma SAP HANA

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce pojednává o databázi pracující v paměti nazývané SAP HANA. Detailně popisuje architekturu a nové technologie, které tato databáze využívá. V další části se zabývá porovnáním rychlosti provedení vkládání a vybírání záznamů z databáze se stávající používanou relační databází MaxDB. Pro účely tohoto testování jsem vytvořil jednoduchou aplikaci v jazyce ABAP, která umožňuje testy provádět a zobrazuje jejich výsledky. Ty jsou shrnuty v poslední kapitole a ukazují SAP HANA jako jednoznačně rychlejší ve vybírání dat, avšak srovnatelnou, či pomalejší při vkládání dat do databáze. Přínos mé práce vidím v shrnutí podstatných změn, které s sebou data uložená v paměti přináší a názorné srovnání rychlosti provedení základních typů dotazů.
This thesis discusses the in-memory database called SAP HANA. It describes in detail the architecture and new technologies used in this type of database. The next section presents a comparison of speed of the inserting and selecting data from the database with existing relational database MaxDB. For the purposes of this testing I created a simple application in ABAP language, which allows user to perform and display their results. These are summarized in the last chapter and demonstrate SAP HANA as clearly faster during selection of data, but comparable, or slower when inserting data into the database. I see contribution of my work in the summary of significant changes that come with data stored in the main memory and brings comparison of speed of basic types of queries.
Description
Citation
UHLÍŘ, M. Platforma SAP HANA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (předseda) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) Ing. Igor Szőke, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: Obrázek 4.2 na str. 19 není příliš intuitivní a může vést k nepochopení; vysvětlete názorně celý proces.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO