• čeština
    • English
    • русский
    • Deutsch
    • français
    • polski
    • українська
  • русский 
    • čeština
    • English
    • русский
    • Deutsch
    • français
    • polski
    • українська
  • Войти
Просмотр элемента 
  •   Главная
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2016
  • Просмотр элемента
  •   Главная
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2016
  • Просмотр элемента
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Vliv zvýšené koncentrace oxidu uhličitého a dusíkatého hnojení na obsah proteinů gliadinové frakce u ozimé pšenice

Impact of elevated carbon dioxide concentration on protein content of gliadin fraction in winter wheat

Thumbnail
Открыть
final-thesis.pdf (613.0Kb)
review_88878.html (8.409Kb)
Автор
Šimíčková, Adéla
Advisor
Hrstka, Miroslav
Referee
Vítová, Eva
Grade
A
Altmetrics
Metadata
Показать полную информацию
Аннотации
Cílem této bakalářské práce bylo studium vlivu zvýšené koncentrace CO2, dusíkatého hnojení a UV záření na obsah gliadinové frakce u ozimé pšenice. Ozimá pšenice (Triticum aestivum) odrůdy Bohemia byla pěstována v podmínkách normální a zvýšené koncentrace CO2, kde koncentrace dosahovala hodnoty 700 mol mol-1. K polovině vzorků byla přidána dusíkatá výživa (200 kg N ha-1), zatímco druhá polovina zůstala nehnojena. Rostliny byly pěstovány ve sklenících jednak s odstíněným UV-B zářením, jednak s normální UV radiací. Prostředí s přirozeným množstvím srážek bylo jednotné pro všechny zmíněné varianty. Gliadiny byly extrahovány 2-chlorethanolem, separovány metodou A-PAGE a následně kvantifikovány počítačovou denzitometrií. Nejvýraznější vliv na množství gliadinových frakcí mělo dusíkaté hnojení za působení přirozeného UV záření při zvýšené i normální koncentraci CO2, zatímco v prostředí s odstíněným UV-B zářením nebyl významný vliv dusíku pozorován. UV záření tedy působilo v kombinaci s dusíkatou výživou jako stimulační faktor. Naopak statisticky významný vliv zvýšené koncentrace CO2 na obsah gliadinových proteinů nebyl prokázán.
 
The aim of this bachelor thesis was to study the impact of elevated CO2 concentration, nitrogen fertilization and UV radiation on the content of gliadin fractions in winter wheat. Winter wheat (Triticum aestivum) var. Bohemia was cultivated in conditions with ambient and elevated (700 mol mol-1) CO2 concentrations. Nitrogen nutrition (200 kg N ha-1) was added to half of the samples, while the another half of samples remained unfertilized. Plants were grown in greenhouses both with shielded UV-B radiation and with normal UV radiation. Environment with natural rainfall was the same for all of these variants. Gliadins were extracted by 2-chlorethanol, separated by A-PAGE method and subsequently quantified by computer densitometry. Significant increase of gliadin proteins was noticed in conditions of nitrogen fertilization in natural UV radiation, both in elevated and ambient CO2 concentrations, whereas in an eliminated UV-B radiation significant effect of nitrogen was not observed. Therefore UV radiation influenced in combination with nitrogenous nutrition as stimulative factor. However, statistically significant impact of evelated CO2 concentration on gliadin content was not proved.
 
Keywords
ozimá pšenice, zvýšená koncentrace CO2, dusíkaté hnojení, lepek, gliadiny, winter wheat, elevated CO2 concentration, nitrogen fertilization, gluten, gliadins
Language
čeština (Czech)
Study brunch
Potravinářská chemie
Composition of Committee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of defence
2016-06-20
Process of defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Španová: Vliv UV záření ? dr. Mikulíková: Použité gely byly usušené ? Kdy byla odrůda Bohemia registrovaná ? prof. Márová: Počet bílkovinných frakcí ? Poměr množství gliadinů a gluteninů ? doc. Diviš: Odrůda Bohemia – vlastnosti, účinek ?
Result of the defence
práce byla úspěšně obhájena
URI
http://hdl.handle.net/11012/58868
Source
ŠIMÍČKOVÁ, A. Vliv zvýšené koncentrace oxidu uhličitého a dusíkatého hnojení na obsah proteinů gliadinové frakce u ozimé pšenice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Collections
  • 2016 [134]
Citace PRO

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Контакты | Отправить отзыв | Theme by @mire NV
 

 

Просмотр

Весь DSpaceСообщества и коллекцииДата публикацииАвторыНазванияТематикаЭта коллекцияДата публикацииАвторыНазванияТематика

Моя учетная запись

ВойтиРегистрация

Статистика

Просмотр статистики использования

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Контакты | Отправить отзыв | Theme by @mire NV