Výpočet optimálního rotorového kmitočtu asynchronního motoru za účelem minimalizace ztrát

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V díle je odvozen matematický aparát popisující výpočet optimálního rotorového kmitočtu asynchronního motoru s kotvou nakrátko. Odvození je provedeno pomocí náhradního -článku a je konstruováno pro široké rozmezí otáček a zátěžných momentů. Konstanty náhradního článku motoru, požadovaný moment a otáčky jsou vstupy optimalizace. Optimální rotorový kmitočet a velikost napájecího napětí jsou výstupy této optimalizace. Odvozený matematický aparát je prezentován výpočty na dvou asynchronních motorech pro různé otáčky a zatížení.
A mathematical model describing the calculation of the optimal slip frequency of an Induction Motor with squirrel-cage is proposed in this work. The derivation is done using a replace -network, and is designed for a wide range of speeds and torque. The requested torque, speed and constants of replacement network are the inputs of the optimization. Optimum slip frequency and corresponding line voltage are the outputs of this optimization. The results of the calcullations are presented using two asynchronous machines for different speed and torque.
Description
Citation
PRUDÍK, M. Výpočet optimálního rotorového kmitočtu asynchronního motoru za účelem minimalizace ztrát [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (předseda) Ing. Petr Huták, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Josef Lapčík, CSc. (člen) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Skalický, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-15
Defence
Práce má po všech stránkách velmi dobrou úroveň.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO