Metody analýzy vibračních signálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce jsou metody analýz vibrací v elektrických strojích. Aby bylo možné pochopit základní principy daných diagnostických metod, je nutné nejprve pochopit, jakou příčinnou vůbec vibrace vznikají a jaké jsou jejich důsledky. Z praktického hlediska byly vybrány jednotlivé metody analýz a na měřeních ověřeny. Zpracování naměřených dat bylo prováděno v prostředí programu LabVIEW. V práci jsou vytvořeny konkrétní programy, pro úplnou vibrační diagnostiku elektrických strojů, zejména pak asynchronních motorů. Charakteristickými hodnoceními vibrací jsou efektivní hodnota, Crest faktor, časový průběh a frekvenční spektrum. Výsledky této práce umožňují přiblížit, jak rychle a efektivně vyhodnotit vibrace v elektrickém stroji.
The main target of this master’s thesis is to focus on methods of analysis of vibration signals in electric machines. To get know the basic principles of the diagnostics methods, is important to clarify origin of the vibration signals and the impact they have. The selected methods were tested practically by measurement on electric machines. Measured data were processed in program LabVIEW. In this thesis were created programs which actually can be aplicated for complete vibrodiagnostics of electric machines in particular induction motors. The basic evaluation of vibration are the RMS value, Crest factor, time course and power spectrum. Results of this thesis are used to demonstrate how quickly and effectively can be vibration signals from electric machines evaluated.
Description
Citation
RUSS, D. Metody analýzy vibračních signálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (předseda) doc. Ing. František Veselka, CSc. (místopředseda) Ing. Marcel Janda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Student seznámil komisi s jednotlivými body diplomové práce. Popsal jednotlivá zařízení po měření a diagnostiku vibrací. V prezentaci uvedl blokové diagramy vytvořené v programu Labview sloužící k měření vibrací. Poté prezentoval výsledky měření vibrací na konkrétních asynchronních strojích. Uvedl také další možné aplikace Labview ve vibrační diagnostice. Student odpověděl na otázky oponenta. Odpověděl také na otázku komise týkající se chyb měření a jistých aproximací použitých v programu Labview.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO