Speciální asynchronní motory malého výkonu.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práca sa zaoberá návrhom a konštrukciou najpoužívanejších motorov v súčasnosti. Celkovo je rozdelená do piatich kapitol, pričom prvá kapitola sa zaoberá konštrukčným prevedením rôznych trojfázových asynchrónnych motorov, v druhej kapitole je v krátkosti venovaná pozornosť aj jednofázovým motorom. Nasledujúca kapitola sa zameriava na zvláštne typy motorov, ktoré sa líšia od bežných asynchrónnych motorov svojou konštrukčnou realizáciou. Jedná sa o motory s plným rotorom, hysterézne, lineárne a s tieneným pólom. Aj keď sú asynchrónne motory považované za najspoľahlivejšie stroje, práca v neideálnych podmienkach vedie k častým poruchám. Tomu sa venuje štvrtá kapitola. Na základe poznatkov z predošlých kapitol je v piatej kapitole predbežný návrh asynchrónneho motora s plným rotorom. Posledná kapitola sa venuje meraniu na funkčnom vzorku.
Master thesis deals with design and construction of the most widely used engines currently. Overall, it is divided into five chapters, the first chapter deals with constructional features of various three-phase asynchronous motors, the second chapter briefly paid attention to single-phase motors. The next chapter focuses on the specific engine types, which differ from standard induction motors in its design implementation. This is an engine with full rotor, hysteresis, linear and with shaded field. Although asynchronous motors are considered the most reliable machines work in imperfect conditions, it leads to frequent breakdowns. This is covered in chapter four. Based on the findings from previous chapters the fifth chapter includes a preliminary draft of the asynchronous motor with a full rotor. The last chapter is devoted to the measurement on functional models.
Description
Citation
BELICA, A. Speciální asynchronní motory malého výkonu. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Rostislav Huzlík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-08
Defence
Student prezentoval práci na téma Speciální asynchronní motory malého výkonu. Po úvodu do problematiky motorů malého výkonu popsal numerický výpočet a zapojení vlastního měření. Následně prezentoval naměřené průběhy na testovacím vzorku. Navrhl úpravy rotoru pro zlepšení parametrů motoru. Odpovídal na otázky oponenta. V rámci diskuze odpovídal na upřesňující dotazy komise k předložené práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO