Vliv polysacharidů na vstřebávání kofeinu z nápojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Bakalářská práce se zabývá studiem interakcí mezi polysacharidem hyaluronanem (HA) a alkaloidem kofeinem (CAF). Důvodem, proč byla tato práce zaměřena na studování vlastností vodných roztoků hyaluronanu s kofeinem je ten, že systém hyaluronan-kofein by mohl být přínosem pro zpomalení vstřebávání kofeinu. Nejprve bylo zkoumáno, zda fotofyzikální vlastnosti kofeinu reagují na polaritu v různých rozpouštědlech. Na základě těchto výsledků byla studována interakce kofeinu a hyaluronanu pomocí fluorescence. Bylo sledováno emisní a absorpční spektrum kofeinu. Pro studium těchto interakcí byla vybrána HA o molekulové hmotnosti 1,7 MDa, která se mísila s kofeinem o koncentraci kofeinu obsaženého v kávě. Výsledky interakci, která by vedla k ovlivnění emisních vlastností CAF, neprokazují. V kyselém prostředí docházelo k vytváření různých tvarů HA a pomocí odstředění bylo zkoumáno, zda HA v této formě interaguje s CAF, což se prokazovalo snížením absorbance CAF v supernatantu. Měření bylo prováděno ve čtyřech prostředích, a to v roztocích kyseliny chlorovodíkové při různém pH. Byl sledován vliv konstantního přídavku kofeinu a hyaluronanu o molekulové hmotnosti 1,7 MDa s různou koncentrací v různě kyselých roztocích. Součástí práce bylo zjistit, jak se chová hyaluronan v silně kyselém prostředí. A dále zjistit pH v modelových žaludečních šťávách po příjmu Coca-Coly a Kofoly. Získané výsledky o interakci hyaluronan-kofein mohou sloužit k popisu chování kofeinu v přítomnosti zvoleného polysacharidu.
This bachelor thesis was focused on investigation of the interaction between the polysaccharide sodium hyaluronan (HA) and the alkaloid caffeine (CAF). The reason why this thesis was focused on study of aqueous solutions of hyaluronan with caffeine is that presence of polysaccharide can slow down the realising from hyalurona-caffeine complex. At first, it was determined whether the photophysical properties of caffeine reacts in different polarity solvents. Based on these results was studied the interaction of caffeine and hyaluronan using the fluorescence. Emission and excitation spectra of caffeine were observed. The HA of molecular weight of 1.7 MDa were chosen for the study of the interactions with the caffeine of concentration the caffeine contained in coffee. The results of interaction that would result to influence the emission properties of CAF, not show. In acidic solutions leading to the formation of various shapes of HA and by centrifugation it was determined whether HA in this form interacts with CAF, which was shown to decrease the absorbance of the supernatant in the CAF. The solution and the mixtures were measured in four types of environment in hydrochloric acid solutions at different pH. The influence of constant addition of caffeine and the HA of molecular weights of 1.7 MDa with different concentrations in different acidic solutions. As a part of the work was to determine how hyaluronan behaves in strongly acidic solution. And then determine the pH in model gastric juices after intake of Coca Cola and Kofola. The obtained results can be used as for description of the behavior of caffeine in the presence of selected polysaccharide.
Description
Citation
OSECKÁ, K. Vliv polysacharidů na vstřebávání kofeinu z nápojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) prof. RNDr. Milan Potáček, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-19
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. Šimko: Při pití koly se nemění pH žaludku ? prof. Potáček: Může kofein v žaludku podléhat acidobazickým reakcím ? Bylo toto zohledněno ? pK kyseliny hyaluronové ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO