Antimikrobiální aktivita šípkových čajů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Cieľom tejto bakalárskej práce bolo stanovenie koncentrácie biologicky aktívnych látok ako sú polyfenoly a flavonoidy a tiež celkovú antioxidačnú kapacitu v čajových extraktoch s hlavným obsahom Rosa canina. Ďalej bolo predmetom experimentu zistenie antimikrobiálnej aktivity a účinnej koncentrácie extraktu voči vybraným baktériám. Teoretická časť je zameraná na popis prírodných antioxidačných látok a ich aktívnom účinku proti voľným radikálom, popis a rozdelenie čaju, botanický a chemický popis ruže šípovej a základné informácie o baktériách. V experimentálnej časti sú popísane vybrané metódy stanovenia polyfenolov, flavonoidov, celkovej antioxidačnej aktivity pripravených extraktov a tiež overenie antimikrobiálnej aktivity voči grampozitívnej a bramnegatívnej baktérii. Z výsledkov vyplýva, že stanovené extrakty nemajú žiadny inhibičný účinok voči daným baktériám. Taktiež bolo zistené, že vodné extrakty majú vysoký podiel flavonoidov a polyfenolov.
The aim of this bachelor theses was to determine the concentration of biologically active substances such as polyphenols and flavonoids and also total antioxidant activity of tea extract of rosehip and also research antimicrobial activity and the effective concentration of the extracts against selected bacteria. Theoretical part is focuses on the description of natural antioxidants and active effect against free radicals, description and distribution of tea, botanical and chemical description od rosehip and basic information about bacteria. There is section describe selected methods for the determination of polyphenols, flavonoids, total antioxidant activity of these extracts, and verification of antimicrobial activity against grampositive and gramnegative bacteria in experimental section. From the results is flow, that the analyzed extracts have no inhibition activity against bacteria. Also was found that aqueous extracts has high proportion flavonoids and polyphenols.
Description
Citation
ĎUBAŠÁKOVÁ, M. Antimikrobiální aktivita šípkových čajů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-20
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Španová: Příprava bakteriálních kultur ? prof. Márová: Použití tekutého živného media ? Ověření linearity metody ? Co má v šípku antimikrobiální účinek ? doc. Diviš: Stanovení vitaminu C ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO