Nedostatky a nepřesnosti při měření na laboratorním modelu vedení NN

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá analýzou chyb a nedostatků při měření laboratorního modelu vedení nízkého napětí. Cílem práce je navrhnout řešení těchto problémů. Ve druhé kapitole jsou popsány základy teorie pro vedení nízkého napětí a provozní parametry distribučních sítí. Teoretická část vychází především z českých technických norem. Třetí kapitola je soustředěna na popis samotného laboratorního model a jsou v ní uvedeny jeho štítkové hodnoty. Čtvrtá kapitola je zaměřena na provedená měření a vytvořené matematické modely v programu PSCad. Je v ní zahrnuto porovnání měření a počítačových simulací. Popis měření zahrnuje jeho důvod, měřené veličiny a výsledky měření. Jsou uvedeny vstupní hodnoty pro vytvoření počítačových simulací a zpracovány jejich výsledky. V návaznosti na měření jsou objasněny dosud neznámé parametry modelu a jeho chování v různých provozních stavech. Na základně poznatků, které tato práce přináší, je možné modifikovat laboratorní úlohu a dosahovat tak přesnějších výsledků.
The paper analyzes the deficiencies and inaccuracies in measurement of medium voltage distribution network laboratory model. The aim is to propose solution to these problems. In the second chapter, basics of the theory of medium voltage network and the operating parameters of distribution grids are described. The theoretical part is mainly based on the Czech technical standards. The third chapter focuses on description of the laboratory model and it contains its label values. The fourth chapter deals with executed measurements and mathematical models created in the program PSCad. Comparison of the measurements and the computer simulations is included. Description of the measurements contains its purpose, the measured parameters and results of the measurements. Input parameters for creating computer simulations are listed and their results are processed. In response to measurements, yet unknown parameters of the laboratory model and its behavior in various operational states are clarified. On the basis of the findings, which this paper brings, it is possible to modify the laboratory exercise and thus reach more accurate results.
Description
Citation
NĚMEC, J. Nedostatky a nepřesnosti při měření na laboratorním modelu vedení NN [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kohout (člen)
Date of acceptance
2016-06-10
Defence
Student prezentoval komisi výsledky své bakalářské práce zaměřené na analýzu nepřesností laboratorního modelu. Na otázky oponenta student odpověděl uspokojivě. Doplňující otázky pokládala doc. Orságová. Na tyto otázky student odpověděl rovněž uspokojivě.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO