Podstata navigační metody RVSM a její aplikace v evropském vzdušném prostoru.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Prostorová navigace RNAV a metoda snižování minim vertikálních rozstupů RVSM jsou významným krokem, učiněným v řešení problematiky kapacity vzdušného prostoru. Jejich zavedením dochází k optimalizaci struktury vzdušného prostoru a jeho využití. V současné době jsou tyto metody v evropském vzdušném prostoru zavedeny a postupy s nimi spojené jsou platné. Práce popisuje podstatu těchto navigačních metod, způsoby jejich zavádění a zejména postupy s nimi spojené. Cílem této diplomové práce je vytvořit kvalifikovaný rozbor navigační metody RNAV a RVSM a možností i směru jejich aplikace v evropském vzdušném prostoru. Práce je určena jako učební pomůcka pro samostudium pilotů a studentům specializace Letecký provoz.
Area navigation RNAV and reducing vertical separation minimum RVSM methods are both considerable phase of high air traffic density issue solution. By implementation of these methods the optimization of airspace is achieved. In present the RNAV and RVSM procedures are implemented in European airspace and the procedures of these metods are valid. Thesis sumarizes the substance of these methods, its implementation and especially procedures they are connected with. The purpose of this thesis is to form qualified analysis of RNAV and RVSM methods and to desctibe its feasibility and its trends in European airspace. The thesis is intended as an educational aid for pilots and aerospace engineering students self-study.
Description
Citation
PERGL, K. Podstata navigační metody RVSM a její aplikace v evropském vzdušném prostoru. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Letecký provoz
Comittee
prof. Ing. Dušan Kevický, CSc. (předseda) doc. Ing. Slavomír Vosecký, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Chlebek, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Kujal, Ph.D. (člen) Ing. Josef Rada (člen) Ing. Miroslav Smola (člen) doc. Ing. Vladimír Smrž, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Štrůbl (člen)
Date of acceptance
2012-06-12
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO