Nástroj pro tvorbu definic OVAL v projektu OpenSCAP

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá standardem SCAP používaným v oblasti počítačové bezpečnosti a popisuje jeho svobodnou implementaci OpenSCAP. V textu je analyzován jazyk OVAL sloužící pro popis zraniteností a bezpečné konfigurace systémů. Důraz je kladen na typické problémy tohoto jazyka. Na základě získaných poznatků je navrženo rozšíření projektu OpenSCAP o možnost reportování a diagnostiky průběhu interpretace jazyka OVAL. Práce následně popisuje implementaci, integraci a testování tohoto rozšíření.
This thesis deals with the SCAP standard, used in area of computer security, and describes its open source implementation OpenSCAP. The analysis focuses on OVAL, a language for determining vulnerabilities and configuration issues on computer systems. Typical problems of OVAL are discussed. Based on obtained findings, an extension of the OpenSCAP project for reporting and diagnostics of OVAL interpretation has been designed. The thesis describes implementation, integration and testing of proposed extension.
Description
Citation
ČERNÝ, J. Nástroj pro tvorbu definic OVAL v projektu OpenSCAP [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Využívá projekt OpenSCAP líné vyhodnocování ANO a OR v rámci oval definicí? Pokud ne, jak složité by bylo toto doplnit?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO