Systém pro monitorování domácnosti a automatizaci centrálního vytápění

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se řadí do kategorie vestavěných systémů. V rámci práce bylo navrženo a vyrobeno několik hardwarových modulů určených k automatizačním úkonům s využitím sběrnice 1-Wire a počítače Raspberry Pi. Byla navrhnuta a implementována rozšiřitelná aplikace pro řízení automatizace v jazyce C++, která je spuštěna po celou dobu běhu počítače. V rámci rozšíření byly implementovány ovladače pro ovládání vytápění v jednotlivých místnostech, řízení kotle a ovládání relé, kterým lze spínat běžné spotřebiče. Dále vznikla webová aplikace, která uživateli umožňuje přehlednou cestou monitorovat stav automatizačních činností a ovlivňovat jejich průběhy pomocí nastavení a plánování programů. Vytvořený systém lze nainstalovat do cílového objektu a s jeho pomocí ovládat centrální vytápění nebo spínat spotřebiče. Hlavní výhodou systému je jeho rozšiřitelnost, lze přidávat nové automatizační činnosti, zařízení nebo používat více zařízení připojených k počítači přes různé technologie.
In this work, which belongs to the field of embedded systems, several hardware modules and central control unit for home automation purposes were designed and subsequently implemented using 1-Wire bus and tiny computer Raspberry Pi. Furthermore, an extensive application for management of automation activities in a given system was created in C++ programming language. This piece of software is running continuously as a service from computer boot time until its shut down. There were implemented several functionalities that enable controlling the general purpose relay to switch home appliances and to operate central heating automation features, which include operating of electronic actuators on the radiator and boiler. In addition, web-based application allows direct monitoring of automation activities and provides necessary means to plan the desired actions of the available units within the automation system. Resulting system could be installed on a target site and monitor temperature, automate central heating and switch basic home appliances using relay. Main advantage of the created system can be recognized in scalability where new automation tasks or devices could be added.
Description
Citation
SVOBODA, T. Systém pro monitorování domácnosti a automatizaci centrálního vytápění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Josef Schwarz, CSc. (předseda) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (místopředseda) Dr. Ing. Petr Peringer (člen) Ing. Igor Szőke, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Vašíček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: 1. Při napájení modulu s relé zdrojem s vyšším napájecím napětím (12-24V) by mohl být problém s chlazením lineárního napěťového regulátoru přidělaného k DPS. Jak by šel tento problém odstranit? 2. Sběrnice 1-Wire využívá pro komunikaci dva vodiče, k napájení je možné použít vodič třetí. Je možné dnes k propojení částí systému využít jiné kabely než UTP, které jsou stejně levné a dostupné, ale mají menší počet vodičů? 3. Pro automatizaci domácnosti může být potřeba použít i delší kabely, než jsou na předváděcí desce. Zkoušel jste v systému komunikaci přes 1-Wire na delší vzdálenost (více jak 10 metrů)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO