Možnosti redukce šestimocného chromu při hydrataci portlandského cementu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Problematika toxicity šestimocného chromu při hydrataci portlandského cementu je v dnešní době velmi aktuální. Vynakládá se mnoho úsilí na získání cementů s obsahem Cr(VI) pod 2 ppm. Cílem této práce bylo vyhledání vhodných redukčních činidel, upřesnění jejich účinnosti a snaha o optimalizaci jejich dávkování. V této práci byly jako redukční látky zkoumány siřičitany a cínaté soli. Vliv použitých redukčních činidel na hydrataci a vlastnosti cementu byl prověřen pevnostními zkouškami, kalorimetrickým měřením a měřením objemových změn. Zkoumány jsou také změny mikrostruktury hydratačních produktů portlandského slínku po nahrazení sádrovce siřičitanovými ionty. Studium mikrostruktury je založené na metodách SEM a XRD.
The issue of Hexavalent chromium toxicity to Portland cement hydration is a very actual these days. It takes much effort to obtain a cement containing Cr(VI) less than 2 ppm. The primary objective of this diploma theses is to find appropriate reducing substances and specify their efficiency, as well as to make an attempt to optimize their dosage. As reducing substances there were plumbed sulphites and tin(II) salts. The influence of reducing substances applied to the hydration and cement properties were validated by strenght tests, the calorimetric measurement and the volume-variation measurement. And also the changes in hydration products microstructure of Portland clinker after the gypsum replacement by sulphite ions were plumbed. The study of microstructure is based on SEM and XRD methods.
Description
Citation
MONČEKOVÁ, M. Možnosti redukce šestimocného chromu při hydrataci portlandského cementu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (předseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (místopředseda) prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) prof. Dr. Ing. Martin Palou (člen)
Date of acceptance
2012-06-04
Defence
Diplomantka pohotově reagovala na otázky členů komise, projevila schopnost analyzovat problémy týkající se redox procesů chrómu ve sloučeninách přítomných v cementovém slínku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO