Kombinovaný nápoj na bázi vína a ovocné šťávy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá přípravou kombinovaných nápojů na bázi vína a ovocné šťávy. Práce byla rozdělena na část senzorickou a část chemickou. Jako ovocná složka byla zvolena arónie. Pro přípravu nápoje byl použit aróniový koncentrát. Vzhledem k tomu, že hlavní složkou nápoje je bílé víno, bylo potřeba pomocí senzorické analýzy určit nejvhodnější druh bílého vína pro přípravu tohoto nápoje. Další senzorický výběr se zabýval určením nejlépe sestaveného nápoje, co se týče jednotlivých složek. Jedním ze senzorického hodnocení bylo přídavek přídatných látek. Do nápojů byly přidávány kyselina citrónová a vitamin C. Hodnotitelé měli za úkol posoudit, zda je lepší nápoj bez přídatných látek nebo s těmito látkami. V poslední řadě bylo senzoricky ohodnoceno, zda je chutnější nápoj se samotným aróniovým koncentrátem nebo aróniový koncentrát s další ovocnou složkou. Chemickým testům byly postupně podrobeny aróniový koncentrát, víno vhodné pro přípravu nápoje, připravené kombinované nápoje.
This diploma thesis deals with preparation of combined drinks. These drinks consist of white wine and fruit concentrate base. This thesis was divided to 2 parts – senzory and chemical. As a fruit component was chosen aronia concentrate. The first sensory analysis was concentrated on a choice of a suitable white wine for this procedure. Second sensory analysis was focused on aditives. We added citric acid and ascorbic acid to the drinks. Evaluators had to choose the most tasty drinks. Next sensory analysis was dedicated to choice of the right drink composition. The last analysis was focused on choice of right fruit composition. Evaluators had to compare between the drink that was prepared from aronia concentrate or a drink prepared from aronia concentrate and other species of fruits. Their duty was to decide which one is more tasty. Chemical part was dealing with puting individual components of drink preparation to the test. Combined drinks had to undergo chemical tests too.
Description
Citation
ŠTÝBLOVÁ, R. Kombinovaný nápoj na bázi vína a ovocné šťávy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-05-31
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Diviš: Jahodová příchuť v jaké formě ? dr. Mikulíková: Je vzorek dobarvovaný ? prof. Márová: Obsah alkoholu ? doc. Obruča: Je nápoj sycený ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO