Možnosti ovlivnění hydratace portlandského cementu přídavkem fluidních popílků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce si klade za cíl prostudovat možnosti ovlivňování hydratace portlandského cementu přídavkem fluidních popílků. Práce se zabývá testy s fluidními filtrovými popílky a mletými ložovými popílky. Ke studiu je použito převážně kalorimetrického měření. Dále jsou na připravených vzorcích zjišťovány mechanické parametry, jako jsou pevnost v tahu za ohybu a pevnost v tlaku. Pro stanovení fázového složení surovin, ale i připravených vzorků po hydrataci bylo použito metody RTG práškové difrakce.
This work is focused on study of possibilities of influence of hydration of Portland cement with an admixture of fluid ashes. The work deals with the tests with fluid filter ashes and milled fluid bed combustion ashes. Predominantly, a calorimetric measurement is used for study of admixtures. The prepared samples were found out on their mechanical parameters as the tensile bending strength and compressive stress. X-ray powder diffraction was used to determine of phase composition of the raw materials and created samples after hydration.
Description
Citation
NEHYBKA, J. Možnosti ovlivnění hydratace portlandského cementu přídavkem fluidních popílků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Dr. Ing. Martin Palou (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-12
Defence
Student se ve své bakalářské práci zabýval problematikou využití fluidních popílků jako aditiva do cementu. Prezentace byla jasná a srozumitelná a dosažené výsledky byly prezentovány s použitím vhodných grafických prostředků. Dotazy oponentky zodpověděl správně a v diskusi se členy komise projevil zájem o obor a dobré znalosti zkoumané problematiky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO