Vliv teploty vzduchu na FDM 3D tisk

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá problematikou 3D tisku metodou FDM a vlivem teploty okolí na kvalitu tisku. Práce popisuje princip tisku metodou FDM a vznik chyb, způsobených vlivem okolní teploty. Cílem práce je návrh vyhřívané komory pro tiskárnu typu RepRap Prusa i3, její stavba a následné testování vlivu teploty okolí na kvalitu tisku. Pro testování vzniku popsaných chyb jsou v práci zvoleny konkrétní testy a materiály. Výsledkem této práce jsou doporučené teploty okolí ve vyhřívané komoře pro kvalitnější tisk metodou FDM.
The thesis deals with 3D printing by the FDM and ambient temperature on print quality. The thesis describes the principle of printing by the FDM method and the occurrence of errors caused by the influence of ambient temperature. The aim of the thesis is to design a heated chamber for RepRap Prusa i3 printer, its construction and subsequent testing of ambient temperature influence on print quality. To test the occurrence of the described errors, specific tests and materials are selected in the work. The result of this work is the recommended ambient temperature in the heated chamber for improved FDM printing.
Description
Citation
HRDLIČKA, M. Vliv teploty vzduchu na FDM 3D tisk [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Marie Jurová, CSc. (člen) Ing. Jiří Luňáček, Ph.D., MBA (člen) doc. Ing. Jozef Majerík, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Jambor, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: 1. Můžete popsat pojem skelný přechod – proč je zajímavý právě tento interval hodnot a jak může ovlivnit zabránění vzniku vad v tisku? 2. Využitím tepelné komory lze zabránit plnému lokálnímu smrštění materiálu při ochlazení na teplotu okolního prostředí. Při ukončení tisku a ochlazení komory a celého výtisku však dojde k rozložení zbytkové napjatosti. Jaká charakter má zbytková napjatost v těchto tělesech? Lze ji případně nějak odstranit? V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Co znamená maximální napětí v tahu? 2. Jak vypočítáme průhyb a ohyb desky? Uveďte vztahy pro výpočet? 3. Jaké jsou cíle Vaší práce? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO