Segnerovo kolo

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této bakalářské práce je přiblížení poznatků o vodním stroji s názvem Segnerovo kolo, které je považován za předchůdce současných vodních turbín. Jeho přínosem je poukázání na možnost využití dynamického účinku paprsku vody. Jsou zde uvedeny historické informace o autorovi a dalších úpravách původního návrhu. Analýza funkce kola je založena na základních rovnicích mechaniky tekutin. Součástí práce je návrh reálného modelu. V poslední kapitole jsou ukázány příklady použití Segnerova kola v současnosti.
This bachelor thesis focuses on description of water turbine called the Segner wheel, which is considered as a precursor of modern water turbines. Segner’s contribution is to demonstrate an opportunity of dynamic force exerted by fluid jet. There is some historical information about his life and additional adaptations of the original invention. Wheel function analysis is based on laws of hydrostatics and hydrodynamics. The Segner wheel model is a part of this thesis. Last chapter discuses applications of the Segner wheel up to the present day.
Description
Citation
JAHN, J. Segnerovo kolo [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Dr. Ing. Lumír Hružík (předseda) prof. Ing. František Pochylý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (člen) doc. RNDr. Libor Čermák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
Student seznámil komisy s obsahem BP na téma "Segnerovo kolo" formou názorné prezentace, ve které vyzvihl zádání, řešení a podstatné výsledky, ke kterým během řešení dospěl. Na závěr demonstroval funkci modelu segnerova kola, které bylo v rámci bakalářské práce vyrobeno. Následovalo čtení posudků vedoucího a oponenta BP. Student následně reagoval na otázky oponenta. Obhajoba pokračovala diskuzí. Student reagoval na všechny položené dotazy načež předseda komise poděkoval za obhajobu a tuto část ukončil.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO