Svařování oceli C45

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této bakalářské práce je navržení vhodných parametrů pro svařování malé součásti z oceli C45, která se vyznačuje vysokým obsahem uhlíku a je tudíž špatně svařitelná. Při výběru vhodného způsobu výroby byly uvažovány technologie svařování elektrickým obloukem v ochranné atmosféře, z nichž se jako nejvýhodnější jeví metoda TIG. Pro tuto metodu byly navrženy 3 skupiny parametrů, ze kterých byl vybrán parametr nejvhodnější pro výrobu. Jedná se o skupinu se svařovacím proudem I=40 A a s předehřevem 200 °C. Součást je vyráběna v kusové výrobě firmou SAAB Czech s.r.o.
The aim of this bachelor‘s thesis is to propose a suitable welding parameters for a small part of steel C45. This steel contains a high percentage of carbon and therefore is difficult to weld. Gas shielded arc welding techniques were considered to be used, and from such techniques, the TIG method seems to be the most advantageous one. For this technique were suggested three groups of parameters and the most suitable one was chosen to be used for the production. The option chosen is of a welding power I=40 A and with preheating 200 °C. The component is made in the single-part production in SAAB Czech s.r.o.
Description
Citation
HÁLA, K. Svařování oceli C45 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Purmenský, DrSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Daněk, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Heinz Neumann, CSc. (člen) doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kudělka, Ph.D. (člen) Ing. Marian Sigmund, Ph.D., IWE (člen)
Date of acceptance
2017-06-21
Defence
Student seznámil zkušební komisi s obsahem a průběhem prezentace. Dále zodpověděl dotazy oponenta. Při obhajobě bakalářské práce zodpověděl následující dotazy zkušební komise: Vzorek č.3 je odlišný - máte atesty materiálů? Existuje heterogenita složení u jednotlivých výrobců ocelí? K jakým aplikacím uvedenou ocel používáte?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO