Eliminace vnitřního pnutí v polykarbonátových výliscích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce je věnována problematice přítomnosti vnitřního pnutí u dvoukomponentních vnějších čoček automobilových světlometů, vyráběných z polykarbonátu, technologií vstřikování plastů. Podrobněji je zaměřena na následné tepelné zpracování výrobků v temperačním zařízení, jež je využíváno, jako jedna z technologií, pro snižování vnitřního pnutí. Předmětem experimentu, je s využitím metody Design of Experiments (díle jen DoE), určit míru vlivnosti nastavitelných parametrů temperačního zařízení na výsledné snížení hodnot vnitřního pnutí. Míra vlivu parametrů je zkoumána a porovnána u dvou konstrukčně rozdílných druhů vnějších čoček.
This diploma theses raises the issue of internal tension in two-component outer lense, which are made by injection of polycarbonate. The theses gives a more detail view on treatment of the lenses in heating ovens. Heating ovens have been used for decreasing the internal tension in lenses. The subject of the experiment is to determine the influences of the adjustable parameters of the heating oven. The Experiment will be taken by DoE method. The influence of the adjustable parameters is researched and compared among the two types of outer lense with different type of design.
Description
Citation
SELUCKÝ, J. Eliminace vnitřního pnutí v polykarbonátových výliscích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Marie Jurová, CSc. (člen) Ing. Jiří Luňáček, Ph.D., MBA (člen) doc. Ing. Jozef Majerík, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Jambor, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: 1. V čem spatřujete největší přínos použití metodiky DoE, když její časová náročnost je tak rozsáhlá, že omezuje její použitelnost v průmyslové praxi? 2. Míra vnitřního pnutí v různých výrobcích je různá. Jak zajistíte vždy dostatečné odstranění vnitřního pnutí? V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Jakým způsobem zjišťujete hodnoty vnitřního napětí? 2. Popište vstřikování dané součástky. 3. Jak se zajišťuje čirost skel? Je forma leštěna? 4. Specifikujte použitý materiál a vznik trhlin. 5. Jak se tento materiál chová na tahové zkoušce? 6. Jaké znáte jiné metody zjišťování zbytkové napjatosti daného materiálu? 7. Jak byste obráběl formy na vstřikování plástů a jaké by bylo tepelné zpracování? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO