Vodíkové nádrže pro automobilní aplikace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce pojednává o problematice skladování a uchovávání vodíku především pro automobilní aplikace. Je zde popsána charakteristika vodíku, vysokotlaké nádrže na vodík, výroba vodíku elektrolýzou a s ní spojená možnost akumulace elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Dále využití vodíku v nejpokročilejších automobilech s palivovými články a jejich vlastnosti. Ke konci této práce popisuji svůj návrh řešení problému se stavbou čerpacích stanic na vodík, kterým jsou přenosné nádrže.
Bachelor thesis deals with hydrogen storage especially for automotive applications. It describes the characteristics of hydrogen, high-pressure hydrogen tanks, hydrogen production by electrolysis and its connection with the possibility of accumulating electricity from renewable sources. Further, hydrogen use in the most advanced cars with fuel cells and their properties. At the end of this thesis I describe my proposal for solving the problem of the construction of hydrogen pumping stations, which are portable tanks.
Description
Citation
BÁBORSKÝ, T. Vodíkové nádrže pro automobilní aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Janoušek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (člen) Ing. David Kollhammer, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-14
Defence
Student seznámil odbornou komisi se svojí bakalářskou prací (motivace, současný stav řešení, výsledky a závěr). Následně zodpověděl otázky oponenta uvedené v Oponentském posudku. Další doplňující otázky k bakalářské práci byly: - Jakým způsobem je možné provádět výměnu lahví? - Porovnejte výhody a nevýhody spalování vodíku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO