Analýza možností realizace nové stanice 400/110kV jako náhrady za TR Tábor

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá posouzením lokality pro umístění nové transformační stanice 400/110 kV z hlediska elektrických poměrů v síti 110 kV, která bude z této rozvodny napájena. Nová transformovna 400/110 kV nahradí stávající transformaci 220/110 kV Tábor, která bude zrušena v souvislosti s celkovým útlumem systému 220 kV v přenosové soustavě ES ČR. Na základě zpracovaného simulačního modelu byly provedeny výpočty ustáleného chodu sítě 110 kV a výpočty zkratových poměrů pomocí výpočetního programu pro analýzu a výpočet elektrických sítí LUG, a to pro dvě varianty umístění nové transformační stanice 400/110 kV. Výpočty sítě 110 kV byly zaměřeny na hodnocení napěťových poměrů, zatěžování vedení 110 kV v základním provozním zapojení a v poruchových stavech podle kritéria N-1, zkratových poměrů a ztrát. Na základě výpočetních analýz jsou navržena a ekonomicky ohodnocena technická opatření nezbytná pro zajištění spolehlivého provozu sítě 110 kV v dané oblasti.
This thesis deals with the assessment of the location of the new transformer station 400/110 kV in terms of conditions in the 110 kV network, which will be supplied from this substation. The new 400/110 kV transformer station will replace the current transformer station 220/110 kV Tábor, which will be decommissioned in connection with the overall 220 kV system attenuation in the Czech power transmission system. On the basis of the load flow simulation of the 110 kV distribution network and calculations of the short-circuit conditions performed by simulation SW LUG two variants of the location of a new 400/110 kV transformer station were assessed. The 110 kV network calculations were focused on the evaluation of voltage conditions, the 110 kV lines loading in the standard operating scheme and in failure states according to the N-1 criterion, short-circuit conditions and losses. On the basis of the computational analyses, the technical measures necessary to ensure the reliable operation of the 110 kV network in the given area are designed and economically evaluated.
Description
Citation
MODLITBA, P. Analýza možností realizace nové stanice 400/110kV jako náhrady za TR Tábor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) prof. Ing. František Janíček, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Ptáček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-06
Defence
Student seznámil komisi se svojí diplomovou prací na téma: Analýza možností realizace nové stanice 400/110kV jako náhrady za TR Tábor. Student odpověděl na otázky z posudků oponenta a vedoucího práce. Na doplňující otázku student odpověděl samostatně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO