Koaxiální sondy pro měření permitivity materiálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou měření komplexní permitivity dielektrik pomocí koaxiální sondy s otevřeným koncem ve frekvenčním rozsahu 300 MHz až 3 GHz. Je to neinvazivní metoda měření, která může najít široké uplatnění při zkoumání vlastností dielektrik. V této práci jsou popsány různé přístupy k návrhu koaxiální sondy s ohledem na předpokládanou velikost komplexní permitivity. Na základě studia dostupných materiálů bylo navrženo několik měřících sond se zaměřením na metodu měření nízkoztrátových dielektrik s pomoci odrazivé desky. Sondy byly odsimulovány na měření činitele odrazu v návrhovém programu CST MICROWAVE STUDIO. Z toho se pak dají vypočítat hodnoty komplexní permitivity. V tomto dokumentu jsou uvedeny jen ty sondy, které vykazují dobré výsledky modelování a mají předpoklad realizace pro praktické odzkoušení.
This bachelor thesis deals with the measuring complex permittivity of dielectrics using a coaxial probe with an open end in the frequency range of 300 MHz to 3 GHz. It is non-invasive measurement method can be widely used during the research of dielectrics. There are describe various approaches to coaxial probe design with respect to the expected size of complex permitivity in this work. Based on the studies available materials was proposed several probes with a focus on the method of measuring the low-loss dielectrics with help reflective plate. The probes were simulated to measure the reflectance in Design CST MICROWAVE STUDIO. Thereof can calculate the value of complex permittivity. This document lists only those probes that show good results and are prerequisite for the realization of practical measurement.
Description
Citation
HUB, M. Koaxiální sondy pro měření permitivity materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Lubomír Brančík, CSc. (člen) doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D. (člen) Ing. Peter Barcík, Ph.D. (člen) Ing. Jan Prokopec, Ph.D. (člen) Ing. Kamil Pítra, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-20
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO