Fotopletysmografická metoda měření arteriální compliance

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá měřením arteriální compliance metodou dynamické fotopletysmo- grafie, která slouží k popisu viskoelastických vlastností arterií malého průřezu. V první části práce je vytvořen matematický model popisující chování arteriální stěny a parazit- ních vlivů vznikajících při měření. Experimentální část práce se zabývá měřením arteriální compliance na skupině zdravých dobrovolníků a následně hodnocením vlivu navozené ischemie končetiny aplikací matematického modelu a statistických metod.
The purpose of this study is a description of dynamic photoplethysmography as a method for assessment of viscoelastic properties of small diameter arteries. The first part of this work defines a mathematical model for the description of the arterial wall features and parasitic effects, that might occur during measurement. Furthermore, the experimental part of the work deals with the measurement of arterial wall compliance on healthy volunteers during physiological and induced ischemia conditions. Moreover, the mathematical model and statistical methods are applied for interpretation of experimental data.
Description
Citation
NEJEDLÝ, P. Fotopletysmografická metoda měření arteriální compliance [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) MUDr. Marie Nováková, Ph.D. (místopředseda) Ing. Lukáš Smital, Ph.D. (člen) Mgr. Martina Raudenská, Ph.D. (člen) doc. MUDr. Iva Slaninová, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Vlastimil Vondra (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Dr. Smital se zeptal na měřený parametr uvedený v grafu prezentace a jeho význam, dále jak je hodnocena compliance u jednotlivce. Prof. Provazník se zeptal na praktickou použitelnost, když téměř polovina pacientů v průběhu práce musela být vyřazena. Dr. Vondra se zeptal na použité kmitočty a jestli existuje lepší měřič krevního tlaku. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO