Porovnávání zvukových nahrávek za pomoci parametrů popisující barvu zvuku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá výzkumem parametrů popisující nahrávky na základě barvy zvuku. Nejprve je popsán historický vývoj a novodobý přístup v oblasti Music Information Retrieval (MIR), poté je popsán postup při zpracovávání hudebního signálu a daná problematika je nastíněna jak z pohledu hudební teorie, tak z pohledu číslicového zpracování signálu. Následuje popis předzpracování signálu, tato část je důležitá z hlediska parametrizace hudebního signálu. V kapitole parametrizace jsou shrnuty poznatky o parametrech, které jsou běžně využívány při získávání informací z nahrávek, přičemž je kladen důraz zejména na parametry týkající se barvy zvuku. Je také představena databáze nahrávek k analýze a návrh vyhodnocovacího systému, který bude nahrávky analyzovat. Nakonec je představena individuální analýza parametrů, kterými jsou popisovány nahrávky na základě barvy zvuku.
This thesis deals with research of musical features, which are describing music recordings relating to timbre. First chapter deals with historical development and modern approach in a discipline called Music Information Retrieval (MIR), further there is a description of music processing from the perspective of music theory and digital signal processing. Then followed by a description of signal pre-processing. This part is very important when retrieving features from music recordings. In chapter concerned about retrieving features there are summarized all common features used when retrieving information from musical recordings with main concern to timbral features. A database of music recordings and a feature retrieving system is introduced. The last chapter deals with individual analysis of timbral features.
Description
Citation
MIKLÁNEK, Š. Porovnávání zvukových nahrávek za pomoci parametrů popisující barvu zvuku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Audio inženýrství
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (místopředseda) MgA. Michal Indrák, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Krajsa, Ph.D. (člen) Mgr. Jan Košulič (člen)
Date of acceptance
2017-06-21
Defence
Jak je definována barva zvuku a jaké její teorie znáte?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO