Vliv alkoholu na řečový signál

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Hlavním tématem diplomové práce je zkoumání vlivu požitého alkoholu na řečový aparát a řečový signál. V první části je pozornost věnována projevům a zjišťování koncentrace alkoholu v lidském organismu. Dále jsou popsány některé vědecké publikace a projekty, které se zabývaly podobným tématem. Rovněž byla vytvořena česká dokumentace k německé databázi ALC. Na základě fonetických poznatků byl sestaven český text, který byl čten jednotlivými mluvčími a tím získána vlastní databáze alkoholické i střízlivé řeči. Vzorky od jednotlivých mluvčích, jsou zpracovány za pomoci lineární predikce, formantové a kepstrální analýzy v prostředí MATLAB a vyhodnocen vliv alkoholu na vybrané parametry řečového signálu.
The main theme of the thesis is to examine the influence of alcohol on the speech apparatus and speech signal. The first part is focused on symptoms and detection of alcohol concentration in the human body. The following part describes somescientific publications and projects, which dealt witha a similar theme. Also the czech documentation to german database ALC was created. Based on phonetic knowledge, Czech text was compiled. Different speakers were reading this text so we go tour own database of alcoholic and sober speech. Samples from individual speakers are processed using linear prediction, formant and cepstral analysis in MATLAB and the effect of alcohol on selected parameters of speech signal is evaluated.
Description
Citation
KANDUS, F. Vliv alkoholu na řečový signál [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Milan Sigmund, CSc. (předseda) Ing. Jan Prokopec, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Nováček, CSc. (člen) Ing. Zbyněk Fedra, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Josef Punčochář (člen) Prof. Ing. Miloš Mazánek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-07
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO