Ustálený chod a zkratové poměry v síti 110 kV E.ON napájené z rozvodny 110 kV Slavětice v roce 2011

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V diplomové práci je pojednáno o vlivu můstkového zapojení transformátorů na napájecí síť vůči samostatnému zapojení transformátorů. Nejprve byly rozebrány metody výpočtu ustáleného chodu sítě pomocí Newtonovy iterační metody a dále metody výpočtu zkratových poměrů. Je zde popsána oblast rozvodny Slavětice na hladině 110kV, která je předmětem následného výpočtů. Dále je objasněna funkce můstkového zapojení, uvedeny výhody a nevýhody. Důvodem pro zavádění můstkového provozu je zvýšení spolehlivosti dodávky elektrické energie odběratelům ale zásadní nevýhodou je větší technicko-ekonomická náročnost z důvodu zvýšení zkratového proudu a nutnosti použití přenosových transformátorů 400/110kV stejného typu se stejnými parametry. Těžištěm práce je praktická část, která obsahuje již konkrétní výsledky pořízené pomocí dispečerského softwaru Sinaut. Je zde porovnána zkratová odolnost rozvodny se zkratovým výkonem, dále vyhodnoceno zatížení prvků (transformátorů, vedení), pro dvě zadané varianty zapojení a pro čtyři výpadky důležitých prvků. Závěrem je uvedeno, zda může být můstkové zapojení provedeno a s jakými technickými opatřeními. Bylo zjištěno, že z hlediska zkratových poměrů v součastné době není možné provozovat můstkové zapojení transformátorů rozvodny Slavětice 110kV a z hlediska značně rozdílných parametrů transformátorů 400/110kV se provoz nedoporučuje.
In the Master Thesis discusses the impact of the bridge connecting the transformer to power system connection to a separate transformers. They were first analyzed the method of calculating the steady operation of the network using the Newton iterative method and the method of calculating short-circuit ratios. It describes the area Slavětice 110kV substation, which is the subject of subsequent calculations. It is also elucidating the function of the bridge connection, advantages and disadvantages. The reason for implementing the bridge operation is to increase the reliability of electricity supply to customers but the major disadvantage is the greater technical and economic performance because increased short circuit current and the need for transmission transformer 400/110kV same type with the same parameters. Point is the practical part, which contains already concrete results taken with the dispatcher software Sinaut. There is a short-circuit resistance compared to short-circuit power substation, then the burden of the elements (transformers, lines) for two specified connection alternatives and four interruptions important elements. Finally, it stated that it can be done with the bridge connection which technical measures. It was discovered that in terms of short-circuit ratios in the present time it is not possible to operate the bridge connection transformers substation Slavětice 110kV and in terms of very different parameters of transformers 400/110kV the operation is not recommended.
Description
Citation
NÁBĚLEK, O. Ustálený chod a zkratové poměry v síti 110 kV E.ON napájené z rozvodny 110 kV Slavětice v roce 2011 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Zdeněk Hradílek, DrSc. (místopředseda) Ing. Jiří Holoubek (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Student náležitě vysvětlil cíle práce, způsob jejich řešení a své dosažené výsledky. Projev při přednesu klidný, sebevědomý. Nejasnosti plynoucí z dotazů oponenta práce student náležitě objasnil. Na dotazy komise student reagoval rychle a dle svých znalostí odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO