Možnosti přímého připojení synchronního generátoru s permanentními magnety na síť

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce je zaměřena na problematiku přímého připojení synchronních generátorů s permanentními magnety k elektrické síti. Hlavní výhody a nevýhody jsou porovnány s klasickými elektromagneticky buzenými generátory. Dále jsou zmíněny všechny synchronizační podmínky a jejich modifikace v případě přímého připojení PMSG k síti. Část této práce je zaměřena na tlumicí vinutí a na jejich vliv, který mají během přechodných dějů na rázové proudy. Pro konečnou simulaci přímého připojení PMSG k síti je sestaven náhradní matematický model stroje. Závěr práce je věnován právě simulaci chování PMSG a konečné simulaci přímého připojení PMSG k elektrické síti.
This thesis deals with possibility of direct grid connection of permanent magnet synchronous generator. Main benefits of PMSG are briefly compared with classical synchronous generators. There are mentioned all synchronization conditions and their modification in the case of directly grid connected PM generators. One part of this thesis is focused on the damper winding and transient currents shapes during transient state. There is also solved the effect of damper winding on currents shapes. To simulate the case of direct PMSG grid connection there is composed alternative mathematical model of PMSG. Final part of thesis is focused on the simulation of PMSG and there is also made the simulation of PMSG direct grid connection.
Description
Citation
CHROBÁK, P. Možnosti přímého připojení synchronního generátoru s permanentními magnety na síť [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Vítězslav Hájek, CSc. (předseda) Ing. Jan Krejčí (místopředseda) Ing. Jaromír Vaněk, CSc. (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Hana Kuchyňková (člen)
Date of acceptance
2011-06-13
Defence
Student obhájil bakalářskou práci na téma "Možnosti přímého připojení synchronního generátoru s permanentními magnety na síť". Student zodpověděl všechny otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO