Extrakce antioxidantů z bezových květů a úchova extraktu pro další možné využití

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce se zabývá extrakcí antioxidantů z bezových květů a způsobem uchovávání získaného extraktu. Bezové květy, které vznikají při stříhání stromů jako odpadní produkt a po zpracování by mohly sloužit jako ingredience do kosmetických produktů na tělo i pleť, nebo také v lázeňství, jako přísada do koupelí. V teoretické části jsou informace o bezu černém, jeho botanická charakteristika, využití a obsahové látky. Dále je zde psáno o nejvíce zastoupených antioxidantech, které jsou obsaženy v květech bezu. Mimo jiné je zde i zmíněna kapitola o lyofilizaci, jakožto informace o metodě, která byla využita k zakoncentrování extraktu. A poslední velkou kapitolu zaujímá trocha teorie o kapalinové chromatografii, která v tomto případě sloužila jako analytický nástroj pro charakterizaci látek obsažených ve výsledném extraktu. Experimentální část práce popisuje optimalizační kroky při přípravě extraktu, s co největším obsahem polyfenolických sloučenin, ve kterých bylo zjištěno, že při použití destilované vody, je optimální poměr vody a sušených květů 1:10. Optimální teplota vody pro extrakci je 100 °C a bylo zjištěno, že doba louhování květů nemá významný vliv na obsah získaných polyfenolů. Pro zakoncentrovaní extraktu byla využita metoda lyofilizace, díky které byl získán suchý prášek světle hnědé barvy, který je možné uchovávat dlouhou dobu ve stabilní podobě. Tento lyofilizát byl dále podrobován zkouškám ohledně různých vlastností, jako je pH, hustota, hořlavost, rozpustnost, index lomu. Dále byla stanovována také antioxidační aktivita, která byla stanovena spektrofotometricky metodou DPPH, při které bylo zjištěno, že zhášecí aktivita je 64,9 %. Při stanovení těžkých kovů metodou ICP-OES byl zjištěn obsah olova a chromu ve stopovém množství. Kapalinovou chromatografií byl nakonec analyzován obsah vybraných polyfenolických sloučenin, obsah kyseliny kávové 59,6 mgl1, chlorogenové 398 mgl1 a kyselina ferulová nebyla detekována. Analýzy a měření byly prováděny u 1% roztoku lyofilizátu v čištěné vodě, zejména z důvodu, že do kosmetických produktů by se přidával extrakt v množství 1 %. V posledním kroku byla připravena pleťová voda s obsahem extraktu a mast z vepřového sádla. Pleťová voda byla také podrobena krátkým stabilitním testům.
The thesis deals with the extraction of antioxidants from elder flowers and the way of storage obtained extract. The elder flowers which are obtained by cutting trees as a waste product and after their processing it could be used as an ingredient to cosmetics products for body and face skin or in a spa like additive to baths. In theoretical part are information about black elder, its botanical characteristics, utilization and about substances contained in it. There is also a chapter about lyophilization as a method which was used for concentration of extract. The last chapter describes theoretical information about liquid chromatography because this method was used for analysis of contents of extract. Experimental part describes optimalization steps in preparation of extract. It was found that the biggest content of polyphenolic compounds was when the proportion between flower and water was 1:10, optimal temperature of water for extraction is 100 °C and it was also found that the time of extraction don´t have any influence on content of polyphenols. Thanks to the lyophilization it was obtained dry light brown powder which is stable for long time. The lyophilizate was tested for some physical properties like pH, refractive index, solubility etc. There was also determined antioxidant activity by DPPH method and there was found quenching activity is 64,9 %. In determining of heavy metals in sample was found trace amounts of lead and chrome. By liquid chromatography was determined content of polyphenols, caffeic acid was in an amount 59,6 mgl1, chlorogenic acid 398 mgl1 and ferulic acid wasn´t detected. All of analysis was for 1% solution of extract because to cosmetic it could be just this amount to addition. In the last step was prepared a skin lotion with elder flower extract and it was tested for stability also was prepared an ointment from pork lard.
Description
Citation
KRŮZOVÁ, S. Extrakce antioxidantů z bezových květů a úchova extraktu pro další možné využití [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Zbyněk Zdráhal, Dr. (člen)
Date of acceptance
2018-05-29
Defence
Dzik: Jak bylo postupováno při kalibraci UV-VIS. Proč vykazuje kalibrční závislost vertikální posun? Diviš: Pozor na terminologii polyfenolických sloučenin – jaké formy předpokládáte ve vašem extraktu. Márová: Jaké je složení předloženého vzorku pleťového mléka? Čím si vysvětlujete rozdílnou vůni mléka v lahvi a na pokožce? Obruča: Na základě čeho předpokládáte antibakteriální a protizánětlivý účinek? Čím si vysvětlujete méně intenzivní zbarvení extraktu získaného při vyšších teplotách?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO