Vliv teploty na životnost olověného akumulátoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Olověné akumulátory jsou nejrozšířenějším typem sekundárních článků používaných zejména v automobilovém průmyslu. Diplomová práce se zabývá vlivem teploty na jejich životnost. V úvodní části práce je stručně popsána historie, rozdělení, konstrukce a princip funkce. Dále jsou uvedeny nepříznivé provozní jevy a skutečnosti, které mají vliv na zvýšení teploty uvnitř akumulátoru. První experimentální část je věnována vyhodnocením vlivů příměsí na vzrůst teploty během nabíjení. Druhá část je zaměřena na simulaci podmínek v horkých oblastech při teplotách přesahujících 30 °C a vlivům těchto teplot na funkci olověných akumulátorů.
Lead –acid batteries are the most common type of secondary cells used in automotive industry. This diploma thesis deals with the influence of temperature on their lifetime. In the preamble of this work is shortly described their history, division, construction and processes during battery operation. There are noted unfavorable phenomena which have an impact on increasing the temperature inside the battery. The first experimental part is devoted to evaluation the effects of addition on the temperature rise during charging. The second part is focused on conditions simulation in hot areas at the temperature above 30 °C and effects of this temperature on the function of lead – acid batteries.
Description
Citation
KOPEČNÝ, M. Vliv teploty na životnost olověného akumulátoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Jaromír Kadlec, CSc. (předseda) doc. Ing. Josef Jirák, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Eva Lajtkepová, Ph.D. (člen) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen) doc. Ing. Jiří Maxa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Proč teplota pro elektrodu s TiO2 kolísá? Jak by jste řešil konstrukci Pb akumulátorů v různých klimatických podmínkách?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO