Sledování alkálií v portlandském slínku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářské práce se zaměřuje na lokalizaci alkálií v portlandském slinku a na jejich vlastnosti, které mohou významně ovlivňovat životnost betonů produkovaných z těchto cementů. Práce se tedy zabývá studiem, v jakých fázích se alkálie v portlandském slinku vyskytují a jaké sloučeniny je reprezentují. Dále se bakalářská práce zabývá studiem rychlosti přestupu alkálií do roztoku při mísení portlandského slinku s vodou. Při řešení práce je analyzováno a porovnáváno několik různých portlandských slinků. Cílem práce je pokusit se najít souvislost mezi naměřenými experimentálními hodnotami, složením slinku a prekurzory alkalicko-křemičité reakce.
This bachelor thesis focuses on the localization of alkali in Portland clinker and their properties, which can significantly affect the lifetime of the concrete produced from these cements. The bachelor thesis deals with the study of the phases of the alkali in Portland clinker and the compounds they represent. Further, the bachelor thesis deals with the study of the rate of transfer of alkali into solution when mixing Portland clinker with water. Several different Portland slinks are analyzed and compared. The aim of the thesis is to try to find a connection between measured experimental values, clinker composition and alkaline-silica reaction precursors.
Description
Citation
SIUDOVÁ, A. Sledování alkálií v portlandském slínku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen) RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-11
Defence
Studentka přednesla přehlednou prezentaci výsledků bakalářské práce. Prezentace byla velmi stručná a přehledná. Oponent byl přítomen a jeho otázka byla odpovězena úspěšně. Otázky v diskusi: Interpretace výbrusu slínku v optickém mikroskopu. Otázka byla diskutována.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO