Oteplení odbočných skříní přípojnicového systému v závislosti na jejich povrchové úpravě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce je věnována vlivu povrchové úpravy na oteplení krytu přípojnicového systému BD2 vyráběného společností Siemens v Mohelnici. Pomocí experimentálních metod zkoumá odvod tepla radiací a přirozenou konvekcí. Vyhodnocuje, který typ povrchové úpravy je efektivnější při odvodu tepla. Práce využívá metody porovnání emisivit a dále postupů uvedených v normě pro oteplovací zkoušku. Tím se dospělo k poznání, že rozmanité barevné odstíny používané na přípojnicovém systému mají podobnou vysokou emisivitu. Hladký nástřik barvy odvádí teplo o trochu lépe než nástřik hrubý. Výstupy jednotlivých měření pak dávají podklad pro numerické simulace v softwaru SolidWorks. Ten pomáhá výsledky interpretovat, například pomocí citlivostní studie odvodu tepla v závislosti na emisivitě.
This study is dedicated to the effect of surface modification on lid warming of busbar trunking system BD2 which is manufactured by Siemens company in Mohelnice town (CZ). By using experimental methods, it investigates heat transfer by radiation and natural convection. It evaluates which type of surface modification is more effective by transfer heat. This study uses a method of emisivity comparison and a procedure given in standards for heat up test afterwards. It led to recognition, that various colour shades used on busbar system have similar high emissivity. Smooth colour spraying transfers heat a bit more effectively than rough colour spraying. Outputs of supplementary measurements give basis for numerical simulations in SolidWorks software. Numerical analysis assists to interpret results, for example by sensitivity study of heat transfer depending on emissivity.
Description
Citation
FOREJTNÍK, J. Oteplení odbočných skříní přípojnicového systému v závislosti na jejich povrchové úpravě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Zdenek Medvec (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Student prezentoval práci na téma Oteplení odbočných skříní přípojnicového systému v závislosti na jejich povrchové úpravě a odpověděl na otázky oponenta. Doplňující otázky doc. Krejčího ohledně průběhu experimentu student objasnil s pomocí vedoucího práce. Další otázky ohledně přesnosti měření pokládal Ing. Topolánek.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO