Měření a vyhodnocení chvění na stejnosměrném motorku laboratorního pohonu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá měřením a vyhodnocováním vibrací v elektrických strojích. V teoretické části práce jsou nejdříve stručně popsány možné příčiny vzniku vibrací. Dále jsou diskutovány důsledky vibračního působení na elektrická zařízení. Následně je uveden souhrn nejčastěji používaných snímačů vibrací. Větší část je poté určena analýze vibračního signálu v časové i frekvenční oblasti. Praktická část práce je rozdělena do dvou kapitol. První z nich je věnována popsání laboratorní ukázky regulačního pohonu se stejnosměrným motorkem rozšířenou o možnost měření vibrací. Druhá kapitola se zabývá vlastním měřením a analýzou vibrací na dané laboratorní ukázce.
This thesis encompasses measuring and rating of vibrations in electric machines. The theoretical part begins with a short description of possible causes of vibrations, which is followed by a discussion about what consequences the vibrational effects have on electrical devices. Then there is a description of available vibration sensors. The bigger part is then devoted to analysis of vibratory signal in both time and frequency domains. The practical part is divided into two chapters. The first one describes laboratory demonstration of control drive with DC motor, which is expanded by measurement of vibrations. The second chapter deals with measurement and analysis of said vibrations in the demonstration.
Description
Citation
BILÝ, M. Měření a vyhodnocení chvění na stejnosměrném motorku laboratorního pohonu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Aplikovaná informatika a řízení
Comittee
prof. Ing. Dagmar Janáčová, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ing. Miloš Šeda, Ph.D. (místopředseda) prof. RNDr. Ing. Jiří Šťastný, CSc. (člen) RNDr. Martin Kuba, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radomil Matoušek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ivan Švarc, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Student představil komisi výsledky a cíle své DP. Následně zodpověděl dotazy oponenta. Otázky komise: Analýza byla pouze pro laboratorní účely? Labor. úloha je nová anebo je to inovace? Tloušťka podložek.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO