Vliv změny tvaru a rozměrů na charakteristiku vinuté tlačné pružiny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá změnou tvaru pružiny s cílem usnadnění její montáže v sestavě regulátoru plynového kotle. Úvodní část se týká seznámení s danou problematikou. Poté, na základě algoritmu vytvořeného v bakalářské práci „Určení charakteristiky kónické vinuté tlačné pružiny“ Libora Lovečka, je upraven výpočetní program pro výpočet stávající kónické pružiny, a dále je modifikován pro další tvary pružin. Přesnost vytvořených algoritmů je ověřena porovnáním výsledků s komerčními výpočtovými softwary. Na základě výpočtů jsou navrženy nové tvary, jsou vyrobeny a experimentálně otestovány. Na závěr práce je posouzena možnost aplikace vytvořených alternativních tvarů.
The bachelor thesis deals with a change of a shape of a spring in order to facilitate its assembly in a gas boiler controller assembly. The introductory part deals with familiarization with the given issue. Then, based on the algorithm created in the bachelor thesis "Assessment of characteristic of a helical conus-shaped spring under compression" of Libor Loveček, the calculation program is adapted for calculating the existing conical spring and is further modified for other spring shapes. Accuracy of the created algorithms is verified by comparing the results with commercial computing programs. Based on the calculations, new shapes are designed, manufactured and experimentally tested. At the end of the thesis the possibility of usage of created alternative shapes is evaluated.
Description
Citation
MELICHAR, M. Vliv změny tvaru a rozměrů na charakteristiku vinuté tlačné pružiny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
Ing. Lubomír Junek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jana Horníková, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Návrat, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miroslav Suchánek, CSc. (člen) Ing. Petr Marcián, Ph.D. (člen) Ing. Lubomír Houfek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Vajdák (člen)
Date of acceptance
2018-06-11
Defence
Posluchač představil běhen asi 10 minut svou bakalářskou práci. Dále odpověděl na všechny otázky oponenta a dalších členů komise: Nedocházelo u pružin při experimentu i ke kroucení? Jaký byl průměr drátu pružiny?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO