Model kompozitního nosníku s piezoelektrickou vrstvou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá řešením generování elektrické energie z vibrací pomocí piezoelektrického kompozitního nosníku. Je provedena rešeršní studie piezoelektrických materiálů. Dále pak určen a popsán analytický model piezoelektrického nosníku, u kterého je dále zkoumán vliv růz-ných parametrů. Provedena je také případová studie teoretického dimenzování generátoru na specifický zdroj vibrací. Poslední částí práce je pak rozšíření modelu o vliv nestejných šířek materiálů nosníku.
This thesis deals with the generating electrical energy from vibrations from piezoelectric composite cantilever beam. A review of the piezoelectric materials is made. Then the analytical model of piezoelectric cantilever beam is presented, then the influence of parameters is inves-tigated. Case study with theoretic design of parameters on the specific source of vibration is also provided. Last part is the extension of model for the variable width of layers at cantilever
Description
Citation
HONS, R. Model kompozitního nosníku s piezoelektrickou vrstvou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mechatronika
Comittee
doc. Ing. Peter Kriššák, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Robert Grepl, Ph.D. (místopředseda) prof. RNDr. Ing. Tomáš Březina, CSc. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Krejsa, Ph.D. (člen) Ing. Josef Ferda (člen) doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (člen) Ing. Bohumil Král, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Student v prezentaci seznámil odbornou komisi se svou DP. Po ukončení prezentace a přečtení posudků oponenta a vedoucího práce odpovídal student na otázky zkušební komise. V diskuzi k DP se hovořilo o způsobech řešení a modelování uvedených problémů v Matlabu/Simulinku. Předseda ukončil diskuzi dotazem na možnou realizaci vibračního generátoru a praktickou využitelnost.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO