Návrh a realizace matematických operací v obvodech FPGA

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou realizace matematických operací v prostředí digitálních obvodů architektur FPGA a ASIC. Pozornost je věnována algoritmům pro sčítání, odečítání, násobení a dělení, dále potom algoritmům pro výpočet goniometrických funkcí. Vybrané algoritmy jsou popsány v jazyce VHDL, syntetizovány a porovnány na základě získaných informací o výpočetním zpoždění a ploše, která je nutná pro jejich realizaci. V závěrečné části práce je diskutována možnost implementace těchto algoritmů.
This bachelor’s thesis deals with the issue of realization of mathematical operations in digital circuits with a focus on FPGA and ASIC architectures. The attention is focused to algorithms for addition, subtraction, multiplication and division, further to algorithms for computing trigonometric functions. Chosen algorithms are described in VHDL language, synthesized, and they are compared in terms of acquired information about computing time and area which is required for its realization. In the final part of the thesis the possibility of implementation these algorithms is discussed.
Description
Citation
SOUKUP, L. Návrh a realizace matematických operací v obvodech FPGA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Radimír Vrba, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Husák, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Prášek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jaroslav Boušek, CSc. (člen) Ing. Jiří Starý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-12
Defence
Otázky oponenta 1. Vysvětlete, proč je rychlejší realizace sčítačky v obvodech ASIC než v obvodech FPGA (Tabulka 4). 2. Prováděl jste srovnání různých algoritmů a jejich implementaci i pro goniometrické funkce? Stručně toto srovnání popište.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO