Stanovení základních nutričních parametrů v jedlém hmyzu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
V tejto bakalárskej práci je diskutovaný nutričný význam vybraných druhov hmyzu. Analyzované vzorky boli červy, cvrčkovia a kobylky. Analyzované parametre boli: celkový dusík, hrubá bielkovina, celkové lipidy a obsah vybraných prvkov. Celkové tuky boli po homogenizácii stanovené metódou podľa Soxhleta, s použitím diethyléteru ako rozpúšťadla. Na stanovenie bielkovín a prvkovú analýzu boli vzorky po homogenizácii mineralizované podľa Kjeldahla s použitím koncentrovanej kyseliny sírovej. Weinigerov katalyzátor bol pridaný len do vzoriek na analýzu bielkovín. Prvková analýza bola prevedená metódou optickej emisnej spektroskopie s indukčne viazaným plazmatom (ICP-OES). Hrubá bielkovina bola stanovená Kjeldahlovou metódou, pričom najvyšší podiel obsahovali cvrčkovia a to (75 ± 5) %. Najvyšší obsah tukov obsahovali kobylky a to (33 ± 2) %. Bolo tiež zistené, že vzorky sú bohaté na vápnik, draslík, mangán a zinok, čo sú všetko prvky dôležité pre správne fungovanie nášho tela. Výsledky tejto práce dokazujú, že hmyz môže predstavovať nutrične významnú potravinu.
In this bachelor thesis is dicussed nutritional value of chosen insect species. Analysed samples consisted of worms, crickets and locusts. Analysed parameters were: total nitrogen, crude protein, total lipids and content of chosen elements. Total lipids were, after homogenization, determined by Soxhlet method, using diethyl ether as a solvent. Prior to protein and element determination, samples did undergo Kjehldal digestion process, using sulfuric acid. Weiniger catalyst was only added to samples digested for protein measurement. Element content was determined by optical emission spectrometry with inductively coupled plasma (ICP-OES). Crude protein was determined by Kjeldahl method. The highest protein content was determined in crickets. (75 ± 5) %. Locusts contained the highest lipid content (33 ± 2) %. We also found out, that samples were rich in calcium, potassium, manganese and zinc, which are all important elements for the proper functioning of our body. The results of this thesis prove, that insects can present nutritionally important food.
Description
Citation
KORČEK, J. Stanovení základních nutričních parametrů v jedlém hmyzu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-18
Defence
1. Student seznámil členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Student akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Jsou popsány některé alergie? U prvkové analýzy jste zmínil nejvyšší obsah fosforu a jeho největší důležitost, můžete vysvětlit proč je dle vás fosfor nejdůležitější? Jak si vysvětlujete jeho nejvyšší obsah? Jaká je role draslíku? doc. Brázda: Kolikrát byla měření opakována? Testoval jste červy, o jaký druh se přesně jednalo? Který ze vzorků vám nejvíce chutnal? doc. Kovalčík: Můžete uvést výrobce vámi testovaných vzorků? Vidíte potenciál využití červů v potravinářství? Sledoval jste i recepty, ve kterých lze vaše vzorky využít?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO