Využití optického přenosu v průmyslu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem semestrální práce Využití optického přenosu v průmyslu je najít správná zařízení pro komunikaci v průmyslových aplikacích, která by vedla k lepšímu ovládání a řízení těchto aplikací. Má ukázat téměř bezproblémové spojení mezi přístrojem, který je ovládán jiným přístrojem například počítačem. V první kapitole je znázorněno, jak uvnitř jádra optického vlákna se odrážejí paprsky a jsou dále vedeny po celém světlovodu. Ve druhé části je uvedeno jaké rozdíly jsou mezi metalickou a optickou kabeláží, je zde popsáno proč metalické vedení pomalu zaniká a plně ho nahrazuje optika. Ve třetí kapitole jsem se zaměřil na optické vlákno, jaké jsou jeho vlastnosti, z jakých částí se skládá a na jaké se rozděluje. Ve čtvrté části jsou zobrazeny optické převodníky pro mnohovidová a jednovidová optická vlákna, jaké jsou mezi nimi rozdíly, jaké se vyrábějí a s jakými vlastnostmi, atd. V páté kapitole je aplikována síť možného zapojení v průmyslové zóně, je navržena pouze teoreticky jak by mohli být v průmyslové zóně řízeny stroje. V šesté části bakalářské práce jsem se pokusil navrhnout laboratorní úlohu, která se skládá zmíněných optických převodníků. Je to pouze malá ukázka, jelikož v průmyslu se používají daleko rozsáhlejší zapojení.
The aim of the semestral work term use of optical transmission in the industry is to find the right equipment for communication in industrial applications, which would lead to better control and management of these applications. My show almost seamless connection between the device, which is controlled by another device such as a computer. The first chapter shows how inside the core optical fiber and reflected beams are then carried around the skylight. The second section lists the differences between the copper and fiber cabling, there is described why metallic line slowly destroyed and replaced him fully optics. In the third chapter, I focused on the optical fiber, what are its characteristics, from which parts are made and what is distributed. In the fourth part shows the optical transmitters for multimode and singlemode optical fibers, which are differences between them, which are produced and with what characteristics, etc. In the fifth chapter is applied to a network of possible involvement in the industrial zone, is designed only as they could theoretically be industrial zone controlled by the machine. In the sixth part of the thesis I have tried to design a laboratory task that consists of those optical converters. It is only a small sample, as used in the industry far more extensive involvement.
Description
Citation
WORBIS, V. Využití optického přenosu v průmyslu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Pavelka (člen) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (člen) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen) Ing. Jan Šporik (člen)
Date of acceptance
2012-06-13
Defence
1. Do jaké míry se dnes uplatňují optické kabely v dopravních prostředcích - automobily, kolejová vozidla, letadla? 2. Kde byste v těchto aplikacích s příhlédnutím k současným cenovým relacím uplatnil MM a SM kabely a proč?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO