Analýza signálů akustické a elektromagnetické emise

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na analýzu signálů akustické a elektromagnetické emise. Tyto signály vznikají působením vnějšího napětí na materiál, které vyvolá plastickou deformaci a vznik trhlin. Spektrální analýzou je patrné, že se jedná o signály nestacionární. K analýze byla využita vlnková transformace, která tak popisuje signál v čase i ve frekvenci.
Master´s thesis is focused to analyse the acoustic and electomagnetic emission signals. These signals generate external power applied on the material. This power put there plastic deformation and create cracks. Spectral analyse show that signals are non-stationary. Wavelet transformation was used to spectral analyse which informate about time-frequence vaules of the signal.
Description
Citation
BOUDNÝ, P. Analýza signálů akustické a elektromagnetické emise [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) Ing. Robert Vích, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Izabela Krbilová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Herman, CSc. (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-10
Defence
Jak posoudíte trhlinu řádově 0,1 mm např. v keramickém materiálu? Lze její vznik zařadit mezi nedestruktivní metodu? (Viz str. 3). Vysvětlete vznik napěťových vln jevem akustické emise. Jak se toto napětí snímá? (Viz str. 16). Jaká jsou kriteria pro nalezení vhodného snímače? Jak se uplatní při snímání vliv okolního prostředí? (Viz str.16).
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO