Karnola Krnov – potenciál rozvoje území

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Co s územím bývalého textilního podniku Karnola v Krnově? Základem práce je studie, návrh pro vlastníka či developera. V současné době izolované území je v návrhu propojeno s městem a tvoří tak symbiotický vztah. Rozsáhlý areál je zónován na menší úseky, které tak bude jednodušší spravovat. Návrh podporuje průmyslovou výrobu a tradiční řemesla, která jsou Krnovu vlastní. Zároveň poukazuje na trend ekologického hospodářství, který je nezbytný pro udržitelný rozvoj území. Ze dříve specializovaných budov se stávají polyfunkční centra. Důležitým faktorem je využívání obnovitelných zdrojů energie a ekologické hospodaření s odpady. Pozemek je ve vlastnictví společnosti s ručením omezeným ve správě prokuristy. Navrhovaná transformace odpovídá využití území dle územního plánu a strategického plánu města Krnova. Svou polohou u předměstí a zároveň blízko centra města se nabízí jako propojení veřejného a soukromého sektoru a tak i pro nové využití v areálu. V rámci transformace je počítáno s obnovením nadzemního toku starého náhonu a prodloužení rekreační zóny podél řeky Opavy až do areálu.
What to do with the area of the former textile company in Krnov named Karnola? The fundamental part of this work is an architectural study and proposal of transforamtion of this brownfield area for the needs of owner or developer. The study is connecting the currently isolated area and the city center to create a symbiotic relationship. The large area of the former Karnola textile company is divided into zones which are further splitted into smaller sections, which will be easier to manage. The study encourages the industrial production and traditional crafts which were always present in Krnov. It also adverts the trend of ecological approach towards industry production, which is essential for sustainable development of the area. The orginaly closely specialised buildings are becoming multi-functional centers. Important factors are both the use of renewable energy and environmental waste management. The land is owned by a limited liability company and managed by proxy. The proposed transformation corresponds with land use according to ground plan and strategic plan of Krnov. Because of the transformated area location - in the suburbs and also close to the city center - the whole project can very well served as an interconnection between the public and private sectors and also for various kinds of new utilazation of the area. The transformation study calculates with the rehabilitation of aboveground old water race and extension of currently existing recreation area along the Opava River to the area.
Description
Citation
WOLFOVÁ, P. Karnola Krnov – potenciál rozvoje území [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing.arch. Ľúbica Vítková, Ph.D. (předseda) Mgr. Tereza Chrástová (člen) doc. Ing. arch. Jiří Löw (člen) Ing. Petr Suchánek, Ph.D. (člen) Ing. arch. Eugen Točík (člen)
Date of acceptance
2012-05-29
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO