Multimediální provoz v mobilních sítích a zajištění QoS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V bakalářské práci Multimediální provoz v mobilních sítích a zajištění kvality služeb je nahlédnuto na základní vlastnosti sítě UMTS. Úvod práce je věnován popisu typů dat a jejich vlastnostem. Po té se pozornost přesouvá k problému přenosu dat skrz síť a zajištění kvality služeb. Rozebrán je zde princip modelu OSI, funkce RLC protokolu a typy QoS tříd. Důraz je kladen na strukturu PDP kontextů a jejich použití v síti. Na konci teoretické části práce je popsána struktura sítě UMTS a funkce jednotlivých prvků sítě. Závěr práce je věnován simulacím v prostředí OPNET Modeler. V této části práce jsou popsány simulace modelu sítě UMTS ze dvou různých pohledů, na konci každé z nich jsou shrnuty získané informace.
In Bachelor’s Thesis - Multimedia Data Transmission over Mobile Networks and assurance of QoS basic characteristics of UMTS network are described. At the beginning of the thesis types of data and their properties are explained. Then the attention is paid to data transfers through the network and assurance of QoS. The principle of OSI model, function of RLC protocol and types of QoS classes are mentioned in this section. PDP Contexts and their application in the network are pointed out. At the end of the theoretical part the structure of network is described and the functionality of its parts is depicted. Closure of the thesis is focused on the simulations of UMTS network model in OPNET Modeler environment.
Description
Citation
BORTEL, M. Multimediální provoz v mobilních sítích a zajištění QoS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Andrej Lúč, CSc. (místopředseda) Ing. Ondřej Pavelka (člen) Ing. Vojtěch Stejskal, Ph.D. (člen) Ing. Lubomír Cvrk, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-18
Defence
- diskuze některých výsledků práce - objasněte zkratku GMM
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO