Analýza využití SMART materiálů jako aktivních prvků pro snímáni vibrací

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práca sa zaoberá možnosťou riešenia snímania vibrácií a vibrodiagnostikou na základe využitia takzvaných „SMART“ materiálov ako sú napríklad piezoelektrické vrstvy či štruktúry. Rešeršné štúdie skúmali všeobecný prehľad vibrodiagnostických metód a ich analýzou možnosti použitia pri snímaní vibrácií pomocou piezoelektrických štruktúr. Potom nasledovalo samotne meranie a vyhodnotenie výsledkov s použitím rôznych vibrodiagnostickych metód. Výsledky boli porovnane s výsledkami získane snímaním vibrácii pomocou akcelerometra. Ďalej sme riešili problematiku tykajúcu sa ohľadom zisťovania deformácie zariadenia pomocou snímania vibrácii s piezoelektrickými štruktúrami. Poslednou častou bolo naprogramovanie zariadenia „Myrio“ na snímanie a vyhodnocovanie vibrácii pomocou programu Labview
This diploma thesis deals with the possibility of vibration sensing and vibrodiagnostics based on the use of so-called "SMART" materials such as piezoelectric layers or structures. Research studies have examined the general overview of vibrodiagnostic methods and their analysis of the possibility of sensing vibration by piezoelectric structures. This was followed by measuring and evaluating the results using various vibro-diagnostic methods. The results were compared with those obtained by sensing vibration using an accelerometer. We also dealt with the problem of detecting the deformation of the device by sensing vibration with piezoelectric structures. The last part was programming the "Myrio" to capture and evaluate the vibration using Labview.
Description
Citation
RABČAN, J. Analýza využití SMART materiálů jako aktivních prvků pro snímáni vibrací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Mechatronika
Comittee
RNDr. Vladimír Opluštil (předseda) doc. Ing. Robert Grepl, Ph.D. (místopředseda) prof. RNDr. Ing. Tomáš Březina, CSc. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Krejsa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Kriššák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (člen) Ing. Bohumil Král, CSc. (člen) Ing. Josef Ferda (člen) mjr. Ing. Václav Křivánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
Student v prezentaci DP představil řešené téma zaměřené na analýzu využití SMART materiálů jako aktivních prvků pro snímání vibrací. Po ukončení prezentace a přečtení posudků oponenta a vedoucího práce odpovídal student na otázky položené oponentem v posudku. Komise měla pochybnosti o jeho odpovědích. Dále komise velice negativně hodnotila jak samotnou presentaci, tak i smysl a způsob provedení práce, která obsahuje závažné nedostatky jak v oblasti náplně, tak i v oblasti zpracování. Presentaci DP, stejně jako samotnou práci hodnotila komise jako pouze dostatečnou.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO