VINAŘSTVÍ SEKT PETRÁK

Abstract
Tématem bakalářské práce je návrh novostavby na výrobu sektů v Kobylí na Moravě. Součástí návrhu je i vinárna, degustační místnost a ubytování pro návštěvníky. Studie na toto téma byla vypracována již v rámci předmětu Ateliér architektonické tvorby 2 - AG033. Tato práce je doplněna o Dokumentaci pro provádění staveb a o Dokumentaci pro stavební povolení. Plánovaný objekt je navržen tak, aby co nejlépe zapadl do okolní zástavby. Výška budovy je přizpůsobena okolním stavbám. Objekt je navržen jako dvoupodlažní. Budova je částečně zapuštěna do terénu a proto z hlavní silnice působí jako jednopodlažní. Budovy v okolí mají sedlovou střechu. Sedlová střecha je proto volena i na navrhovaném objektu. Na pozemku je navržena budova, která je složena ze dvou částí, části výrobní a části veřejné. Části jsou vizuálně odděleny průjezdem do dvora objektu. Ve výrobní části se nachází kompletní linka na výrobu sektů od lisování vína až po lahvování, uložení v celním skladu a následnou expedici. Nachází se zde i kancelář, zázemí pro zaměstnance, sklad a laboratoř pro kontrolu kvality výrobků. Ve veřejné části se nachází vinárna, degustační místnost a ubytování pro návštěvníky. Na fasádu objektu je použita tenkovrstvá silikátová omítka bílé barvy. Výrazným znakem objektu je křížení sedlových střech, které se projevuje přiznáním štítů a jejich orámováním. Čtyři z osmi vzniklých štítů mají na fasádě dekorativní obložení latěmi z akátového dřeva. Orámování štítů je tvořeno z cementotřískových desek, které jsou natřeny antracitovou barvou. Krytina sedlové střechy je falcovaná z pozinkovaných plechů.
The topic of this bachelor thesis is the design of a new building for sparkling wine production in Kobylí na Moravě. The design also includes a wine bar, tasting room and accommodation for visitors. The study on this topic has already been elaborated within the subject Studio of Architectural Design 3 - AG033. This work is supplemented by Documentation for construction and Building permit documentation. The planned building is designed so that it fits into the surrounding collateral. The height of the buildings is adapted to the surrounding buildings. A two-storey building is designed. The building is partly embedded in the terrain and therefore from wiev main road is single-storey. Buildings in the area have a gabled roof. The gabled roof is therefore also chosen on the designed building. On the plot is designed building, which is composed of two sites, parts of production and public parts. The parts are visually separated by passing to the courtyard. In the production part there is a complete line for sparkling wine production from wine pressing to bottling, storage in a customs warehouse and subsequent expedition. There is also an office, facilities for employees, warehouse and laboratory for quality control of products. In the public part there is a wine bar, tasting room and accommodation for visitors. A thin layer of silicate plaster of white color is on the facade of the building. The main feature is the crossing of saddle roofs with shields and their framing. Four of the eight gables have decorative acacia wood trim on the façade. The frame is made of cement-bonded particleboards, which are painted with anthracite paint. The roof covering is made of galvanized sheets.
Description
Citation
JŮZOVÁ, T. VINAŘSTVÍ SEKT PETRÁK [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
doc. Ing. Miloš Kalousek, Ph.D. - předseda, Ing. arch. Jiří Gerö, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Petra Matoušková - tajemník, Ing. arch. Adam Guzdek, Ph.D. - člen, Ing. Tomáš Petříček, Ph.D. - člen, Ing. arch. Jana Malá Opletalová - člen,
Date of acceptance
2020-06-25
Defence
Studentka úvodem prezentovala svůj projekt Vinařství Sekt Petrák. Byly přečteny posudky vedoucího a oponenta bakalářské práce. Studentka reagovala na dotazy a připomínky oponenta: místa změn v základových pasech, otevírání dveří u technické místnosti 109, návrh oken 800 x 2000 mm v místnosti 108 a 205, výrobní prostor s výškou 7800 mm, detail C 15 kotvení krokve k pozednici. Následovala odvětraná, jak byste upravila užití doplňkové parozábrany a kudy byste ji vedla, aby nebylo tolik doplňkové hydroizolace, sklon schodiště v mezonetovém bytě,proč nejsou svislé sloupky v části krovu, uložení vaznice krovu, použití cementotřískových desek, jaký je typ zeminy žb základové pasy, kombinovaný nosný systém, vhodnost drenáže pro odvodnění okolí stavby, bylo možno navrhnout nižší výšku schodišťových stupňů? Studentka s velmi dobrým přehledem zaujímala odborná stanoviska ke všem připomínkám oponenta a velmi dobře reagovala i na všechny otázky členů komise, které byly k obhajované práci položeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO