VINAŘSKÝ DŮM NIKOLSBURG MIKULOV

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tématem této diplomové práce bylo navrhnout vinařský dům ve volné krajině v tradiční vinařské oblasti Mikulov. Navržená stavba slouží jako čtyřhvězdičkový hotel s apartmánovými pokoji, restaurací, wellness, prodejnou vína a drobným vinařským hospodářstvím se skladováním vína. Z pozemku se naskýtají unikátní výhledy na město Mikulov, vrch Turold a okolní vinice. Podélná osa stavby je orientována směrem na severovýchod-jihozápad. Většina pokojů, restaurace, terasy i obě atria jsou směřována na výhledové osy. Objekt má jedno podzemní podlaží a tři nadzemní podlaží. Je zasazen do svažitého terénu, a svým racionálním a lineárním pojetím kontrastuje se zvlněnou mikulovskou krajinou. Inspiruje se terasovitými útvary v blízkém okolí a terasovitosti využívá i ve své hmotě. Vytváří tak novou krajinnou dominantu a materiálovým pojetím připomíná přírodní vápencové geologické útvary, které se vyskytují v okolí Mikulova. Pravidelný rytmus okenních otvorů na fasádě odkazuje na mikulovskou renesanci. Menší otvory a prosklené plochy, světlá barva fasády, zelená střecha a stínící prvky zamezují přehřívání objektu v létě. Vodní prvek na nádvoří nabízí návštěvníkům příjemné osvěžení.
The topic of this diploma thesis was to design a winery house in the open landscape in a traditional wine landscape of Mikulov. The designed building serves as a four stars hotel with apartment rooms, restaurant, wellness, wine shop and a small wine farm with a storage of wine. There are unique views to the Mikulov city, Turold hill and surounding vineyards. The longitudinal axe is oriented on northeast–southwest. Majority of rooms, terraces and both atriums are directed on prospective axes. The object has one basement and three groundfloors. It is (situated) into the sloping terrain and constrasts with the wavy landscape of Mikulov for its racional and linear conception. It is inspired by terracced formations in near suroundings and uses it for its mass as well. It creates a new landscape dominant that remainds the geological formation of limestone situated in the surroundings of the Mikulov city. The regular rhytm of windows on facade refers to the Mikulov´s renaissance. The regular placement of window openings, and their rhythm are inspirated by Mikulov renaissance. Smaller holes, glass surfaces, light color of facade, green roof and shielding elements prevent from overheating the object during the summer. The water element in the courtyard offers pleasant refreshment for the visitors.
Description
Citation
VALOVÁ, M. VINAŘSKÝ DŮM NIKOLSBURG MIKULOV [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Akad. arch. Ladislav Kuba - předseda, Ing.arch. Marcela Uřídilová - místopředseda, Ing. Jakub Kotrla - tajemník, Ing. arch. Jiří Gerö, Ph.D. - člen, Ing. Pavel Liška, Ph.D. - člen, Ing. arch Jakub Kotek - člen,
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Závěrečnou práci obhajovala jasně a srozumitelně. Z jejího přednesu bylo patrné, že k úkolům, které řešila, přistupovala zodpovědně. Na otázky členů komise odpověděla na dostatečné úrovni. Rovněž na doplňkové otázky od oponenta odpověděla uspokojivě. Státní zkušební komise závěrem konstatovala, že studentka svou závěrečnou práci obhájila na uspokojivé požadované úrovni.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO