Bezpečné zprovoznění IoT zařízení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
S ohledem na stále rostoucí počty prodaných IoT zařízeních se postupně začínají objevovat projekty, ve kterých jsou IoT zařízení použity ve stovkách až tisících. Tyto projekty však z časových důvodů neumožňují ruční konfiguraci každého zařízení zvlášť, čímž vzniká poptávka po protokolech, které dokáží rychle, ale přitom i bezpečně, nastavit nové IoT zařízení. Cílem této práce je vytvořit protokol, který umožní automatický přenos přihlašovacích údajů k Wi-Fi síti do nově zakoupeného IoT zařízení. Navržený protokol používá speciální konfigurační zařízení, ve kterém budou uloženy přihlašovací údaje všech zařízeních kompatibilních s tímto protokolem v rámci dané administrativní domény, a které bude poskytovat tyto přihlašovací údaje nenakonfigurovaným IoT zařízením za předpokladu, že je možné ověřit jejich identitu. K ověření identity nenakonfigurovaných zařízení je použita asymetrické kryptografie. Protokol byl implementován pomocí IoT zařízeních ESP32, přičemž ke komunikaci mezi nenakonfigurovanými je využit nespojovaný komunikační protokol ESP-NOW.
With the increasing number of IoT devices sold each year, many large-scale applications using IoT devices are emerging. This creates a demand for secure and easy-to-use device provisioning protocols, as it is not feasible to spend a tremendous amount of time configuring the devices. The aim of this thesis is to create a secure provisioning protocol that will configure the network credentials on an out-of-the-box IoT device automatically. The implemented protocol uses a dedicated Configurator device that stores the network credentials of all compatible devices from a given administrative domain. The Configurator device will provide the network credentials to unconfigured devices upon request, assuming they are able to authenticate with the Configurator. The protocol uses public-key cryptography to verify the identity of the devices during. This protocol was implemented using ESP32 devices, and the connectionless ESP-NOW protocol is used to communicate with the unconfigured devices.
Description
Citation
RUSIŇÁK, P. Bezpečné zprovoznění IoT zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (místopředseda) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Mgr. Kamil Malinka, Ph.D. (člen) Mgr. Ing. Pavel Očenášek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-23
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D. Otázky u obhajoby: Z jakého důvodu navrhujete zcela nový provisioning protokol a neimplementoval jste např. podmnožinu protokolu Wi-Fi Easy Connect, který rozebíráte?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO