Porovnání analytických metod pro stanovení antioxidační aktivity potravin

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou přírodních a syntetických antioxidantů a jejich působením na volné radikály. Přírodní antioxidanty přijímáme většinou jako součásti složitých směsí, a proto se snažíme antioxidační aktivitu charakterizovat jako celek. Pro stanovení celkové antioxidační aktivity potravin byly vyvinuty chemické a fyzikální metody. Práce se soustředí na chemické metody, konkrétně na ABTS a DPPH, které jsou založeny na reakci antioxidantů se syntetickými radikály, a dále na metodu FRAP, která je založena na redukční schopnosti antioxidantů. V experimentální části jsou tyto metody porovnávány z hlediska jejich náročnosti a poskytnutých výsledků z analýz reálných vzorků potravin.
This bachelor‘s thesis deals with the characterization of natural and synthetic antioxidants and their effects on free radicals. Natural antioxidants are usually absorbed as a part of complex mixtures and that’s why we try to characterize an antioxidant activity as a whole. Chemical and physical methods have been developed to determine the total antioxidant activity of food. This thesis focuses on chemical methods, specifically on ABTS and DPPH, which are based on a reaction of antioxidants with synthetic radicals. Next chemical method is FRAP, which is based on the reducing ability of antioxidants. In the experimental part, these methods are compared from a perspective of their performance and the results of the analysis of real food samples.
Description
Citation
KŘENOVÁ, A. Porovnání analytických metod pro stanovení antioxidační aktivity potravin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) prof. RNDr. Milan Potáček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-19
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Márová: Existuje metoda stanovení lipofilních antioxidantů ? Nevadí zbarvení vzorků ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO