DŮM NA ÚPATÍ - MĚSTSKÝ DŮM V HISTORICKÉM CENTRU BRNA

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Cílem diplomové práce byl urbanistický a architektonický návrh městského polyfunkčního domu v komplikované topografické situaci úpatí ulice Pekařské. Topografii řešeného pozemku ovlivňuje výškové uspořádání dvou k němu přiléhajících místních komunikací. Ulice Pekařská směrem od západu na východ (od Mendlova náměstí k Šilingrovu náměstí) stoupá. Ulice Anenská naopak od křižovatky s ulicí Pekařskou směrem na východ klesá. Rozdíl mezi nejvyšším a nejnižším místem řešeného pozemku je více než 7,5 m. To umožňuje vytvoření bezbariérových přístupů do 3 rozdílných podlaží objektu. Výrazným prvkem ovlivňujícím celkové řešení objektu je kompoziční osa procházející ulicí Pekařskou od Mendlova náměstí. Navrhovaný objekt se k tomuto dominantnímu směru staví čelně. Tím je zdůrazněn hlavní vstup do obchodní části objektu. Na pozemku byl navržen kompaktní objekt, který dokonale využívá své polohy v centru města – ve dvoupodlažním parteru byla vytvořena obchodní galerie s centrální dvoranou otevřenou přes dvě podlaží osvětlenou jehlanovým střešním světlíkem. Na této „podnoži“ je umístěna hmota bydlení tvaru „L“, která tvoří „ochranu" proti frekventované a poměrně hlučné ulici Pekařské a naopak se otevírá směrem na jih, do prosluněného „vnitrobloku“ na střeše 2. nadzemního podlaží. Vzniká tak soukromá zahrada v centrální části města zvyšující kvalitu bydlení a nahrazující zelenou plochu zastavěnou objektem. Hmota bydlení směrem od ulice Pekařské do Anenské postupně klesá. Tím jsou vytvořeny terasy s výhledem na Mendlovo náměstí zhodnocující bydlení v navržených střešních apartmánech.
The main objective of the master´s thesis was a design of the town house in the complicated topografical situation of the foothill of Pekařská street. The topography of the building site is influenced by its surroundings. The street Pekařská is lowering from east to west, but the road Anenská is rising from east to west. The biggest difference between the the lowest and the highest point of the site is 7,5 m. This situation enables to design three entrances to three different floors of the building. An outstanding point of the design of the house is a composition axis which is running up Pekařská street. The town house is facing this axis thus the main entrance of the house is accented. There was a compact house designed, which takes advantage of its very good position – there is a two-floor solution with a shopping mall. The hall in its middle is opening over two floors and it is lightened through a roof lightwell. On this platform is situated an „L“ shaped part of the building, which creates a protection against very noisy Pekařská street. The house is opening its form to the south, to a sunny roof garden. This garden is opened only for inhabitants of the house. The garden improves the quality of the living in the house and substitutes a green area, which used to be in this place. The shape of the building is lowering down from Pekařská street to Anenská road. There are some terraces designed this way to improve the living in the roof apartments and provide a beatiful view to the west.
Description
Citation
DVOŘÁKOVÁ, E. DŮM NA ÚPATÍ - MĚSTSKÝ DŮM V HISTORICKÉM CENTRU BRNA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Zdeněk Jiran (předseda) doc. Ing. arch. Andrea Bacová, Ph.D. (člen) Ing. arch. Jan Sochor (člen) Ing. Petr Suchánek, Ph.D. (člen) Ing. arch. Jiří Vokřál (člen)
Date of acceptance
2013-05-27
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO